Globális tejlejtő

Több mint két év töretlen növekedés után esett vissza tavaly a globális tejtermelés, és 2021 utolsó negyedévében negatív tartományba süllyedt a növekedés is. A termelői árak a világszerte magasabb nyersanyagárakkal összhangban emelkedtek, de az inputanyagok növekvő költségei, a munkaerőhiány és a kedvezőtlen időjárás is korlátozta a termelést a hollandiai Rabobank multinacionális banki és pénzügyi szolgáltató vállalat szerint.

A cég tejipari jelentése szerint a globális tejkínálat növekedése a tavalyi év második felében megállt, így a piac volumene a 2014 óta nem látott szintre süllyedt. Az időjárással kapcsolatos problémák megtizedelték Óceánia csúcstermelését, az Egyesült Államokban és Európában pedig az árrés erodálódása lassította a növekedést, és még a Dél-Amerikai termelésnövekedés sem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza ezeket a fejleményeket.

A cég tejipari jelentése szerint a globális tejkínálat növekedése a tavalyi év második felében megállt, így a piac volumene a 2014 óta nem látott szintre süllyedt.

A cég tejipari jelentése szerint a globális tejkínálat növekedése a tavalyi év második felében megállt, így a piac volumene a 2014 óta nem látott szintre süllyedt. Fotó: Pexels

"Szerény fellendülésre számítunk 2022 második felében, de ehhez kedvező időjárásra és a takarmányköltségek mérséklődésére lesz szükség" - írta e jelentésben Mary Ledman, a Rabobank globális tejipari stratégája.

A magas takarmányárak és az általános inputköltség-infláció a főbb tejtermelő régiókban közös téma. Miközben a termelői árak új csúcsokat érnek el Óceániában, Európában és az Egyesült Államokban, a mezőgazdasági üzemek árrése továbbra is szűkös. A világ nagy részén tavaly a megfelelő tejárak még ellensúlyozták a magasabb költségnyomást, mindazonáltal az inputanyagok növekvő költségei, a munkaerőhiány, a kedvezőtlen időjárás és a kérdéses takarmányminőség továbbra is korlátozni fogja a tejtermelést.

A magas takarmányárak és az általános inputköltség-infláció a főbb tejtermelő régiókban közös téma.

A magas takarmányárak és az általános inputköltség-infláció a főbb tejtermelő régiókban közös téma. Fotó: Pexels

Logisztikai zavarok

A logisztikai zavarok, az emelkedő szállítási költségek és a megemelkedett nyersanyagárak miatt - a kínálat csökkenése mellett - a tejtermékek exportja is lassult. A Kínából érkező importkereslet várható lassulása szükséges az árak lehűléséhez a korlátozott kínálati oldalról történő növekedés mellett.

"A fogyasztóknak 2022 nagy részében a megélhetési költségek nyomására kell felkészülniük. A Covid-19 új változatai, az infláció, a munkaerő és a logisztikai kihívások, valamint más tényezők együttesen nehezítik a globális gazdasági fellendülést, ami a globális tejpiacok megingásának vagy megingásának lehetőségével járhat" - mondta Ledman decemberben, aki az azóta kitört orosz-ukrán háborúról és annak a világgazdaságot sújtó destruktív hatásairól még nem is tudhatott semmit.

A Rabobank jelentésének érdekesebb megállapításai közé tartozik, hogy tavaly az Egyesült Államokban az amerikai tejelő tehénállomány drámai mértékben csökkent a júniusi 9,5 millió darab feletti csúcsról. Decemberig 107 000 tehén hagyta el a tejelő állományt a folyamatos árrésnyomás miatt. Emellett az amerikai sajttermelés magas maradt, és a készletek júniustól októberig nőttek, míg végül 12 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi szintet. A közelmúltban több új és bővített sajtgyártó üzem tervét is bejelentették.

(Forrás: Agdaily)