A találkozó fővédnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntő levelében reményét fejezte ki, hogy a 2014-es esztendő az "örömteli megújulás" éve lesz a magyar agrártudomány életében. A miniszter fontosnak nevezte, hogy "élő kapcsolat legyen az értékpiramis csúcsán, vagyis az egyetemeken, kutatóintézetekben születő szellemi termékek és a gyakorlati hasznosítás között".

Nagy János agrárprofesszor, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese kijelentette: az egyetem és a vállalatok közötti együttműködés keretében évről-évre jobban hasznosulnak a kutatások a gyakorlatban, ami hozzájárul a gyorsabb társadalmi felemelkedéshez. Nagy János és Szilvássy Zoltán, a DE rektora is kiemelte az egyetem gyógyító-élelmiszer programját, ami európai jelentőségi kutatás lehet a következő években.

"Az egységes Debreceni Egyetem víziójának tengelyében az agrártudományok központja áll" - jelentette ki Szilvássy Zoltán utalva azokra az iparral közösen végzett kutatásokra, amelyek célja olyan élelmiszerek kifejlesztése amelyekben "a tápérték mellett gyógyító erő van". A DE rektora szerint a Debreceni Egyetem Európában az egyetlen hely, ahol együtt van a megfelelő színvonalú agrár, orvosi- és vegyész kutatói szféra, s az ipari szereplőkkel való összefogással megvalósulhat a funkcionális élelmiszerkutatás. Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese emlékeztetett rá, hogy pénzintézetük évek óta támogatja a debreceni agrárközpontban folyó kutatásokat és ösztöndíj-programmal a diákokat.