Ez fura dolog, hiszen a kávécserjék igen érzékenyek a mikroklíma változására, olyannyira, hogy az elmúlt évben néhány kis brazíliai kávéfarm termésének 90 százalékát is elvesztette a forróság és az aszály miatt, Szumátrán pedig ugyanilyen okokból sokfelé le sem szüretelték a fejletlen, liliputi szemeket – írja a Syngenta blog.

Ami az aszályt illeti, Kaliforniában évek óta változatlanul rossz a helyzet. Mégis, San Diego és Santa Barbara között két tucat farmon nevelnek kávécserjéket az öreg avokádófák alatt. Miután a szárazság miatt néha öntözésre már nem jut víz, a mexikói avokádó pedig olcsó versenytársa a kaliforniainak, a farmerek igyekeztek a hátrányból előnyt kovácsolni, és a fák árnyékába ültették a cserjéket. Ráadásul igen magas minőséget ígérő fajtákat.

kávé

Kalifornia tavaly csak pár száz kiló kávét termelt – fotó: Shutterstock

Lassan divatba is jön a kaliforniai kávé, főleg olyan körökben, ahol nem sajnálnak 8-10 dollárt egy csésze kávéért. Mert bizony ennyibe kerül, hogy ellensúlyozni tudják a magas termelési költségeket. A nagy kávétermelők persze még nem aggódnak a verseny miatt, hiszen Kalifornia tavaly csak pár száz kiló kávét termelt, míg a Hawaii-szigetek 800 termelője közel 4,5 millió kilogrammot.