A közelmúltban az agrarheute.com részletes áttekintést közölt arról, hogyan alakulnak az egyes európai országokban a földbérleti díjak. A legutóbbi egy-két évtizedben megfigyelt adatok alapján megállapítható, hogy bizonyos megtorpanásokkal ugyan, de folyamatosan növekedtek a földbérleti díjak.

Ugyanakkor a konkrét díjtételekben az egyes országok és régiók között óriási különbségek mutatkoznak. Egy hektár bérleti díja 50 eurótól egészen 1.000 euróig bármi lehet.

Mezőgazdasági termőföldek

Szántóföldek – Fotó: pixabay.com

Mitől függ a földbérleti díj?

A földbérleti díj átlagos mértéke elsősorban az egyes országok népsűrűségével és rendelkezésre álló, mezőgazdasági földterületével függ össze, de szerepet játszik több más gazdasági, politikai, jogi és történelmi tényező is, pl. a földek minősége, az általános árszínvonal és a földbérleti rendszernek az adott országban kialakult hagyományai.

Mennyi a földbérleti díj?

Kelet-Európában általában alacsonyabb bérleti díjat kell fizetni, Hollandiában, Dániában és Olaszországban viszont a bérlőknek az átlagnál jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

Összességükben a bérleti díjak a mezőgazdasági termelés fontos költségtényezőit jelentik. A kelet-nyugat megosztottság azonban nem érvényes a földrészünk teljes egészére, mivel néhány jelentős agrártermelő országban (Franciaország, Spanyolország és Lengyelország) a bérleti díjak az átlagnál alacsonyabbak.

Az is fölöttébb érdekes, hogy Németországban a holland és dán bérleti díjak egyharmadáért lehet földet bérelni, de vannak olyan német körzetek is, ahol egy hektár föld bérlete több mint 1.000 euróba kerül.

A balti országokban viszont a bérleti díj 50 euró körül mozog hektáronként. Kelet-Európában ugyanis a szocialista időszakban gyakorlatilag nem létezett földbérlet.