A malmok már tavaly novemberben értesítették vevőiket, hogy január végén körülbelül 3-5 forinttal emelik a liszt kilogrammonkénti árát – mondta el Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Elsősorban az alapanyag ára határozza meg az ár növekedését. A fuzárium gombafertőzés jelenléte 2010 után nagyban befolyásolta a termés minőségét.

Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése mellett a sertéspestis járvány miatt növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől - fotó: Pixabay

"Most már különösen válogatni kell a piacon, keresni kell azokat a tételeket, amelyek a fuzárium szempontjából is megfelelnek az egészséges termés követelményeinek" – mondta Lakatos Zoltán.

Ez az oka annak, hogy magasabb árat kell fizetni a búzáért. Az elmúlt évben nagyjából 50 ezer forintba került az étkezési búza ára tonnánként. A mostani szint 6-8 százalékkal magasabb.

Másik fontos befolyásoló tényező a malmok helyzetében a sertéspestis (ASP) - közölte Lakatos Zoltán. A járvány miatt Romániában  már 570 ezer sertést kellett leölni. Bár Magyarországon még nem mutattak ki ASP-vírust a házisertés-állományban, azonban megelőzés céljából sok sertés vágtak le itthon. Mivel ez csökkenti a korpaigényt, a malmok igyekeznek akár olcsóbban is túladni a felhalmozódott készletükön, ami egy kilogramm búzára vetítve 1,5-2 forinttal csökkenti az eredményességüket.