Idén szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat és ezzel több mint két éve, 2013 júniusa óta először emelkedtek éves összehasonlításban. A növekedést a növényi termékek árának 8,5 százalékos emelkedése okozta, miközben az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 9,1 százalékkal – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

gabona

A gabonafélék ára 2,1 százalékkal nőtt – fotó: Shutterstock

Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett: legkisebb mértékben (0,7 százalékkal) a burgonya, a legnagyobb mértékben (22,8 százalékkal) a gyümölcsök drágultak. A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az év első kilenc hónapjában 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 2,5 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,8 százalékos növekedéséből adódott.

Mezőgazdasági árak alakulása

Ebben az időszakban a termelői árak 4,7 százalékkal csökkentek a múlt év első három negyedévéhez hasonlítva. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke idén január-szeptemberben 97,0 százalék volt, azaz 2014 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.