Az agrárium legfrissebb történéseivel minden hétfőn és pénteken 19 órától jelentkezik az Agroinform Híradó a Facebook csatornánkon. Magyarország egyetlen élő, félórás AgrárHíradójának célja, hogy a legaktuálisabb híreket, információkat eljuttassa az agrárium szereplőihez.

A hétfői adás középpontjában az aszály állt. Kollégáink, Igric Dominika és Balog Tamás beszélgettek Sziklai Gáborral, a Netafim képviselőjével, Dr. Szieberth Dénessel, a Magyar Kukorica Klub elnökével, valamint Dobi Balázs gazdálkodóval. A helyzetjelentésen túl, gazdálkodóknak szóló tanácsok is elhangoztak, nem érdemes lemaradni. Mutatjuk miről volt még szó:

A hírszemlénkben:

Közel 50 ezer hektárral nőhet a napraforgó vetésterülete idén

A tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2 millió 30 ezer hektár az idén, amelyből a napraforgó vetésterülete 610,7 ezer hektárra tehető – derül ki a NAIK jelentéséből.

Szerinted milyen pótkocsik a magyar gazdák kedvencei?

Körkép a hazai forgalmazók pótkocsi-választékáról, a magyar gazdálkodók körében népszerű típusokról és a legújabb fejlesztésekről.

Tovább menetelnek felfelé az üzemanyagárak

Szerdán ismét emelkednek az üzemanyagárak, a benzin bruttó átlagára 9 forinttal, míg a gázolajé 5 forinttal nő majd.

Lassan befejeződnek a tavaszi munkák – fotó: Agroinform.hu

Azután:

”Várjuk az esőt, sokkal többet már nem tehetünk!” – Beszélgetés Dobi Balázs gazdálkodóval.

Dobi Balázs éppen gombaölő kijuttatása közben jelentkezett be adásunkba. A lisztharmat az ő őszi búza tábláin is megjelent. Kukorica és napraforgó vetése az aszály ellenére kikelni kikelt, de hiányosan. Egy dolgot tehetnek, várják az esőt.

Öntözéssel az aszály ellen! - Szakmai tanácsok Sziklai Gábortól a Netafim képviselőjétől.

Az öntözéstechnológiai szakembereknek természetesen van megoldásuk a kialakult aszályhelyzetre. Ha valaki nem ruházott be előre, annak a legkönnyebb és leggyorsabb megoldás a felszín feletti csepegtető öntözés és mikroöntözés technológia. Ezek vetés után telepíthető mobilis rendszerek, egy hátrányuk van, hogy sérülékenyebbek, magasabb a karbantartási igényük.

Mi lesz veled kukorica?! - Interjú Dr. Szieberth Dénessel a Magyar Kukorica Klub elnökével.

Aszály van és ilyenkor probléma van. A szárazság mellett az éjszakai lehülések, amelyek visszatartották a kukoricát, illetve a gyomírtásokat a rendkívül szeles időjárás is késleltette, ezért jelentős a fertőzési nyomás.

Ti küldtétek:

Agro Máté sajátkészítésű, különleges videójában műtrágyszórásnak lehettünk szemtanúi.

Nézd meg a teljes adást és kövesd a Facebook oldalunkat, ahol minden friss hírről beszámolunk!

Kérdéseidet és észrevételeidet örömmel fogadjuk kommentben vagy e-mailben. Írd meg, hogy miről hallanál szívesen a következő adásban, küldj be fotót és videót, vagy akár jelentkezz az Agroinform Híradóba a video@agroinform.hu e-mail címen!