A szakmai szervezet szerdai közleményében rámutat: a legsürgősebb feladat az élelmiszeripart érintő egyes kormányzati politikák és intézkedések összehangolása lenne.

Szorgalmazzák, hogy a költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében magas szinten tartott általános forgalmi adó (áfa) miatt ne menjenek tönkre a legálisan működő vállalkozások, az egészséges életmód megvalósításának eszközéül pedig ne egy olyan különadó szolgáljon, amely egyértelműen nem oldja meg a magyar lakosság helytelen táplálkozási szokásaiból adódó problémákat. Rámutatnak: az ilyen intézkedések ezrek munkahelyét veszélyeztetik, és éppen azokat a fejlesztéseket teszik anyagilag lehetetlenné, amelyek szükségesek lennének az élelmiszerek beltartalmi értékének növeléséhez.

Illusztráció: Érdekes Világ.hu

Az ÉFOSZ szerint lehetővé kell tenni azt, hogy az uniós támogatások az eddiginél nagyobb mértékben hozzáférhetővé váljanak az élelmiszeripari vállalkozások számára is. Fontos a nagy, nemzetközileg versenyképes méretű cégek megerősödése, ugyanakkor a speciális igények kielégítését célzó manufaktúrákat a továbbiakban is támogatni kell - mutat rá az ÉFOSZ.

A közleményben hangsúlyozzák: az élelmiszeripar tudatában van felelősségének az egészséges életmód kialakításában, ezért a nehéz gazdasági körülmények között is próbál forrásokat teremteni a termékei korszerűsítésére.

A szakmai szervezet ugyanakkor úgy véli: a fogyasztást büntető adópolitikai eszközök helyett az államnak meg kellene tanítania a hazai fogyasztókat az egészséges életmód komplex megvalósításának módjára. E nélkül nem vagy csak nagyon lassan alakul ki a tudatos fogyasztói magatartás és az egészséges étrend iránti igény - fogalmaz közleményében az ÉFOSZ.