A Beporzó Programot a Syngenta indította 2009-ben Európában. Célja, hogy virágban gazdag méhlegelők telepítésével a természetben előforduló vad beporzó rovarok számának növekedését segítse. A méhlegelők a mezőgazdasági művelésű területeken segítik a termesztett növények beporzását, valamint hozzájárulnak a mezőgazdasági környezet biológiai sokféleségének növeléséhez.

Magyarországon 76 településen, 110 méhlegelőn folyik a tapasztalatok gyűjtése és a biodiverzitás alakulásának kutatási programja, amelyet a Szent István Egyetem végez.
Mezőgazdasági termelőkkel, méhészekkel, nemzeti parkokkal dolgozunk együtt, hogy egy könnyen megvalósítható „Jó mezőgazdasági gyakorlatot” mutassunk be a diverzitás növelésére. A méhlegelők megfelelnek az „ökölógiai célterület” fogalmának, amely a bevezetés előtt álló új Közös Agrárpolitika egyik új célkitűzése és támogatott területe lesz.

Az elmúlt 3 év eredményei:

  • Kidolgoztuk a méhlegelő vetőmag keveréket, ami minden termőhelyen változatos virágösszetételt, nektár és pollenforrást biztosít a beporzóknak. A vetőmagot a Lajtamag forgalmazza.
  • Összegyűjtöttük a méhlegelők telepítésének és fenntartásának tapasztalatait, amit fórumokon, bemutatókon és cikkekben publikáltunk.
  • A telepítések 3 évig maradnak fenn, így a táplálék mellett lakóhelyül is szolgálnak a beporzóknak, a bányászméheknek vagy a poszméheknek.
  • A méhlegelőkön kutatómunka folyik annak összehasonlítására, hogy a természetes növénytársulások és a méhlegelők rovarlátogatottsága mennyiben tér el. Kezelhetjük-e a méhlegelőket átmeneti ökológiai területként vagy folyosóként?
  • Az elmúlt 3 év rovarfelvételezései azt mutatják, hogy a méhlegelőkön a poszméhek fajszáma és egyedszáma meghaladja a természetes társulásokét. Sőt a három évig fennmaradó legelőkön évről-évre nő a fajgazdagság és a ritkább, védett fajok is bejárnak. 
A posz-, bányász- és szabóméhek is nagyobb számban látogatják a mesterséges méhlegelőt. A háziméhek megszámlálhatlanul gyűjtenek rajtuk.
  • A mezőgazdasági területek környezetében levő természetes társulásokkkal összehasonlítva a telepített méhlegelők rovarlátogatottsága 4-13-szoros az egyes rovarcsaládoknál.
  • A méhészeti szempontból fontos repce és napraforgó kultúrák beporzási megfigyelését is vizsgáljuk illetve a táji diverzitás és a beporzó rovarok diverzitásának összefüggéseit mérjük.
  • Ma 150 hektárnyi méhlegelő van különféle méretben és elhelyezkedésben a mezőgazdasági táblák mellett. 
A hazai vizsgálatok rámutattak, hogy ezek vetett sávok a biodiverzitás növelő szerepük mellett a talajerózió fékezésére is alkalmazhatók.
  • Telepítési információ és szaktanács kapható: poszmehlegelo@mail.com

Szakaszos kaszállással folyamatos a méhlegelő nektár és pollen szolgáltatása


A Syngenta Beporzó program rámutat arra, hogy az intenzív növénytermesztés és a biológiai sokféleség együttesen is megvalósulhat. Jó mezőgazdálkodási gyakorlatok kidolgozásával, terjesztésével és a támogatásokkal elérhetők a kitűzött természeti erőforrás védelmi célok.

Pecze Rozália, Benke Szabolcs
Syngenta Beporzó Program


Bővebben a Syngenta honlapján >>>