Sirman Ferenc
Sirman Ferenc

Az élelmiszerbiztonság ellenőrzésének egy kézbe adásától a kormány azt várja, hogy még az eddiginél is hatékonyabb és eredményesebb lesz az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés Magyarországon - kommentálta röviden a kormányszóvivő a döntést.
A kormánydöntés részleteiről Sirman Ferenc, az agrártárca szakállamtitkára beszélt az újságíróknak. Közölte: a döntés lényegében a fogyasztók biztonságának növelése érdekében született. Az egységes élelmiszerbiztonsági felügyelet jövő év július 1-jétől kezd ténylegesen működni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelete alatt.
Eddig az időpontig tisztázza az egészségügyi és az agrártárca, hogy mely szervezetek milyen hatáskörrel és anyagi forrásokkal kerülnek majd át a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.
A szakállamtitkár az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szervezeti egységesítés nem jár többletkiadásokkal.
Az agrár- és az egészségügyi tárca vezetőjének jövő év március 31-ig kell jelentést készíteniük arról, hogy milyen intézkedések szükségesek az egységes szervezet megteremtéséhez.
Sirman Ferenc jelezte: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos feladatai is az agrártárcához kerülnek ugyanúgy, mint a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal is. Emellett tisztázni kell például az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet státuszát, valamint még néhány hasonló intézmény jogállását is.
Az agrártárca vezető tisztségviselője aláhúzta, az élelmiszerbiztonság azzal, hogy felügyelete a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül, várhatóan hatékonyabban működik majd, mivel kiküszöbölhetők lesznek a párhuzamos vizsgálatok és ellenőrzések. Ezek elsősorban a kereskedelemben voltak jellemzőek.
Újságírói kérdésre felelve ugyanakkor elmondta, hogy a fogyasztóvédelem szervezetét nem érinti az átszervezés.
Sirman Ferenc az élelmiszerbiztonság kérdéskörét nem csak fogyasztóvédelmi, hanem piacvédelmi kérdésnek is tartotta, mondván, hogy a szigorúbb ellenőrzések a piac legális szereplőinek kedveznek.