Az Agroinform Híradó heti két alkalommal, hétfőn és pénteken jelentkezik az agrárium legfrissebb híreivel a Facebook csatornánkon. Kollégáink élő adásban beszélgetnek a hazai mezőgazdaság legfontosabb és legaktuálisabb történéséiről.

Hétfői adásunkban a jól megszokott páros, Igric Dominika és Balog Tamás kollégáink mellett élőben jelentkezett Kelemen Gábor, a Navik Alfa cégvezetője és Ujházi Tamás, kivitermesztő. Nagy Márk, a Szegána Kft. marketing igazgatója jóvoltából részesei lehettünk egy online gépbemutatónak és természetesen most sem maradtunk látványos olvasói videók nélkül. Mutatjuk mi hangzott el adásunkban:

A hírszemlénkben:

Átmeneti könnyítés kapható az uniós támogatásból megvalósuló beruházásoknál

A veszélyhelyzet miatti hátrányos következmények enyhítése érdekében átmeneti könnyítést kaphatnak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból megvalósuló beruházások végrehajtói.

Hétfőn nyílik az egységes kérelem beadófelülete!

A gazdálkodók hétfőtől igényelhetnek támogatást az egységes kérelem (EK) beadó felületen. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni.

Idénymunka-kereső portál segít munkát találni a mezőgazdaságban!

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.

25 fok is lehet – az esőre pedig még várni kell!

Közel egy hónapja nem érte el hazánkat komolyabb, az egész országra kiterjedő csapadékzóna, és az előttünk álló héten sem lesz számottevő eső, pedig a száraz, poros felszínű talajoknak nagy szüksége lenne a csapadékra.

traktor

fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezután:

A koronavírus hatása a gépipari cégekre Olaszországban! – Kelemen Gáborral a Navik Alfa cégvezetőjével beszélgetünk.

Mi a helyzet az elérési útvonalakkal?  A szőlészek, borászok mennyire vannak rossz helyzetben? Milyen a cég ellátottsága, honnan lesz utánpótlás? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ Kelemen Gábortól.

Milyen hatással volt a fagy a magyar kivire? – Interjú Ujházi Tamás, kivitermesztővel.

Elsőre talán furcsán hangozhat, de Magyarországon is terem kivi. Nagyon oda kell figyelni rá, rengeteg munka van vele kezdetben, de később meghálálja.

Vetőgépek és rakodók rengetegében! – Gépbemutató Nagy Márkkal a Szegána Kft. marketing igazgatójával

Virtuálisan járhattuk be a Szegána Kft. szegedi telephelyét, közben megtudhattuk, milyen intézkedéseket vezettek be, van-e elég gépük és mi a helyzet az alkatrészekkel.

Ti küldtétek:

Agro Máté jóvoltából kaptunk egy kis ízelítőt a tavaszi boronálásból és vetésből Massey Ferguson és Horsch gépekkel, illetve Országh Károly fokhagymaültetéses videóját láthattuk XTZ 2511-es traktorral.

Nézd meg a teljes adást és kövesd a Facebook oldalunkat, ahol minden friss hírről beszámolunk!

Kérdéseidet és észrevételeidet örömmel fogadjuk kommentben. E-mailben pedig írd meg, hogy miről hallanál szívesen a következő adásban, küldj be fotót és videót, vagy akár jelentkezz az Agroinform Híradóba a video@agroinform.hu e-mail címen!

Indexkép: Nagy Dániel

Átmeneti könnyítés kapható az uniós támogatásból megvalósuló beruházásoknál