A Növényvédőszer Kereskedők Szakmai Egyesületének 23 tagja van, akik a hazai kereskedelem összértékének 90 százalékát bonyolítják le a termelők, gazdálkodók részére, ami meghatározó.

A Növényvédő szer Kereskedők Szakmai Egyesülete sokrétű feladatra vállalkozott:

  1. Az egyesület képviseli a Magyarországon bejegyzett növényvédő szer kereskedő cégek szakmai érdekeit, amely keretében ellátja a tagok közti egyeztetést és kapcsolattartást, valamint figyelemmel kíséri a hazai és külföldi fejlesztési, termelési és gazdasági folyamatokat, ami alapján szakmai információt nyújt a tagjai és kereskedelmi partnereik számára.
  2. Szoros kapcsolatot kíván fenntartani a növényvédő szer felhasználást és kereskedelmet felügyelő szakhatóságokkal a jogszabályoknak való maradéktalan megfelelés, valamint életszerű jogszabályi környezet és jogszabály-alkalmazási gyakorlat kialakításának szándékával.
  3. Az Egyesület fontosnak tartja, hogy kapcsolatot keressen és találjon az olyan civil szervezetekkel, amelyeknek kialakult véleményük van a mezőgazdaságban használatos növényvédő szerekkel kapcsolatban. Kiemelten fontos feladatunknak tekintjük, hogy a növényvédő szer gyártással, kereskedéssel és felhasználással kapcsolatos ügyekben a közvéleményt befolyásoló orgánumok (újságok, rádiók, tévék) az Egyesület szakmai véleményét ugyanúgy adják közre, mint más, ám a témában általában kevesebb tapasztalattal bíró szervezetekét.
  4. A szakmaiság erősítését jelenti, hogy szoros kapcsolatra törekszünk a növényvédő szer gyártókkal, azok képviselőivel.
  5. Nagy hangsúlyt helyezünk annak terjesztésére, hogy a szakszerű növénytermesztéssel, a hozzátartozó szintén szakszerű növényvédelemmel miként tudunk egészséges élelmiszert előállítani és a fogyasztók asztalára eljuttatni.
  6. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk milyen mértékben változtatja meg az eddigi felhasználási gyakorlatot és milyen szakmai kihívásoknak kell a kereskedőknek megfelelni.
  7. Az Európai Uniónak és tagországainak is vannak mezőgazdasági/növényvédelmi szakmai egyesületei, az NKSZE velük is keresi a kapcsolatot, hogy a közös érdekeket együttesen képviselhessük és a szakmai alapon kialakított véleményünk tükröződhessen a jogszabályok megalkotásában és szabályozási és törvényalkalmazási gyakorlatban.
  8. Az egyesület nyitott azon növényvédő szer kereskedők előtt, akik a ma érvényes ide vonatkozó jogszabályokat és az alapszabályt elfogadják és a közös célok elérését aktív munkával segítik.


Az egyesület tagjai: