Frissültek a 2015-ös támogatási összegek!

támogatás

A héten láttak napvilágot azok a közvetlen támogatási összegek, amelyek már a 2015-ös egységes kérelem beadások lezárultát követően, a kérelmezett adatokat alapul véve kerültek kiszámításra. Természetesen ezek az összegek még mindig csak becslésen alapulnak, hiszen a végleges fajlagos összegek kiszámítására csak a helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lefolytatását követően nyílik lehetőség, amikor kiderül, hogy az igénylők közül kik lesznek a valódi jogosultak és hány felé kell osztani az egyes jogcímekre elkülönített támogatási borítékokat.

Két és fél milliárdot kapnak a baromfitartók

baromfi

Az MVH megkezdte a 2015. I. negyedévi baromfi állatjóléti támogatások kifizetését. A baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007 (XI.28.) rendeletet 2015. július 14-én hatályba lépő módosításával a Földművelésügyi Minisztérium – baromfi megnevezésenként eltérő – új támogatási kereteket határozott meg ez évre vonatkozóan.

Több a marha és a disznó, mint egy éve

A szarvasmarha-állomány növekedése tovább folytatódott, így 2015 június elsején számuk elérte a 818 ezret. Sertésből 64 ezerrel van több, mint tavaly.

Rossz hír a nagygazdaságoknak: nincs több kiskapu

aratás

Az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók egy új jogszabály szerint akkor sem kerülhetik el a területalapú támogatások elvonását, ha a gazdasági társaságukat feldarabolják.

A búza és a szalma is kevesebb

betakarítás

A sokéves átlaghoz képest átlagosan 20-25 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takarítanak be idén a gazdák. Az aratást megelőző termésbecslések nagyjából beváltak a kalászosokat termesztők földjein.

Jövőre már vadkárra is fizethet a biztosító

autók

A vadkárra vonatkozó biztosítást az új vadgazdálkodási törvénybe építenék be, amelynek koncepciójáról a napokban zárult le a vita és várhatóan jövő év elejétől lép hatályba.