A francia parlament április 28-án határozatot fogadott el arról, hogy kezdeményezni kell az Oroszország elleni szankciók felfüggesztését. A Francia-Orosz Kereskedelmi- és Iparkamara régóta lobbizik ennek eléréséért. A franciák számítása szerint az amerikai nyomásra elfogadott szankciók mintegy 100 milliárd eurós bevételkiesést okozhatnak az EU tagországoknak, és 2 millió ember foglalkoztatását sodorhatják veszélybe.


Ugyanakkor a szankciók hatására hozott orosz embargó az USA-hoz viszonyítva tízszeres mértékben sújtja az EU tagországokat. A kereskedelmi forgalom ugyanis az EU és Oroszország között 2013-tól 2015-ig 326,5 milliárd euróról 210 milliárd euróra csökkent, az USA vonatkozásában viszont 38,2 milliárd dollárról 23,6 milliárd dollárra.

A francia kormány természetesen egymagában nem dönthet a szankciók felfüggesztéséről, de a júniusban tartandó EU-csúcson hivatalosan állást foglalhat a meghosszabbítás ellen. Mivel a meghosszabbításhoz a tagországok egyhangú döntése szükséges, komoly esély van arra, hogy a szankciókat felfüggesztik. Ez annál is inkább bekövetkezhet, ugyanis több német hírportál tanúsága szerint más tagországok is egyre inkább szabadulni szeretnének a saját maguk által állított kelepcéből.

élelmiszerA szankciók sokkal érzékenyebben érintik a tagországok gazdaságát mint Oroszországét – fotó: Shutterstock

A de.sputniknews május 11-i száma egy német reprezentatív felmérésről számol be, amely szerint a németek 70 százaléka a szankció részleges vagy teljes felfüggesztését akarja. Ezt most már a kormánypárti német politikusok közül is többen szorgalmazzák. A németek is belátták, hogy az oroszellenes szankcióknak semmi gyakorlati előnyük nincs, ugyanakkor viszont óriási gazdasági hátrányt jelentenek az EU számára. Ezt a tényt Stephen Szabó, az USA Német Marshall Alapjának (GMF) szakértője is elismerte, amikor úgy fogalmazott, hogy a szankciók „csupán a nyugati szolidaritás demonstrációját jelentik“.

Amikor bejelentette az orosz kormány az Unióból származó élelmiszerek bojkottját, elemzők 80 milliárd forintra becsülték a magyar élelmiszer-gazdaság várható veszteségét. Az embargó elhúzódik, és a magyar bevételkiesés már messze meghaladja a valamikor kalkulált hiányt. Az élelmiszer-embargó hazai hatásairól szóló cikkünket IDE kattintva olvashatja el.