Árhullámvasút

Hűséges olvasóink tudhatják, hogy napi szinten követjük az üzemanyagárak változásait, legyen az növekedés, vagy az utóbbi időben szokatlan, de nagyon is melegen üdvözölt csökkenés. Ez a csökkenés persze a hatósági árakat nem érinti, azoknál inkább a rá jogosultak körére lehet használni ezt a kifejezést. Gulyás Gergely szombati bejelentése szerint ugyanis a 7,5 tonnát meghaladó magyar rendszámú gépjárművek, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által fenntartott autók onnantól kezdve piaci árat fizetnek az üzemanyagért, de ide tartozik a kannás üzemanyagtöltés is. Friss hírként most arról számolhatunk be, hogy a Balaton környezetéből üzemanyaghiányról szóló értesülések futottak be a szerkesztőségünkbe.

Azt már mi is megírtuk, hogy a benzin és a gázolaj ára is csökken péntektől, a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal, a gázolajé 9 forinttal lesz kevesebb. Emiatt a piaci átlagárak is változtak:

  • a 95-ös benzin ára 691,9 Ft/literenként

  • a gázolaj ára pedig 737,9 Ft/literenként

A szakértő véleménye szerint a stratégiai készletek felszabadításával fogják majd előteremteni a szükséges mennyiségű üzemanyagot, ám elképzelhető, hogy csupán a nagy benzinkutak kapnak majd belőle.

A szakértő véleménye szerint a stratégiai készletek felszabadításával fogják majd előteremteni a szükséges mennyiségű üzemanyagot, ám elképzelhető, hogy csupán a nagy benzinkutak kapnak majd belőle. Kép: Pexels

A holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter az RTL-Klub televízió "Reggeli" című műsorának nyilatkozva elmondta, hogy az elkövetkezendő  hetekben kaotikus üzemanyaghiányra számít Magyarország bizonyos területein. Az index információi szerint egyenesen azt mondta, hogy:

"A Balatonnál például szinte biztos, hogy nem lehet majd tankolni az elkövetkező időszakban."

A Balaton mellett turisztikai főszezon van, és állítólag már így is Veszprémig kell utazni, ha valaki  tankolni akar. Bujdos Eszter szakértő véleménye szerint a stratégiai készletek felszabadításával fogják majd előteremteni a szükséges mennyiségű üzemanyagot, ám elképzelhető, hogy csupán a nagy benzinkutak kapnak majd belőle. Vannak olyan vélemények is, hogy a legjobb az üzemanyagárstop eltörlése lenne - mondta Bujdos.

Friss hírként most arról számolhatunk be, hogy a Balaton környezetéből üzemanyaghiányról szóló hírek futottak be a szerkesztőségünkbe.

Friss hírként most arról számolhatunk be, hogy a Balaton környezetéből üzemanyaghiányról szóló hírek futottak be a szerkesztőségünkbe. Kép: Pexels

További események

Hernádi Zsolt a MOL vezérigazgatója elmondta, hogy arra kérte a kormányt, hogy minél előbb döntsön. Véleménye szerint olyan lépéseket kell minél hamarabb meghozni, hogy szűküljön az ársapkával kedvezményezettek köre olyan mértékben, hogy a kereskedőknek újra megérje Magyarországra dízelt behozni.

Tegnap a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke is megszólalt, aki szerint szintén tarthatatlan az ársapka. "Van, ahol dízel nincs, de van olyan kút is, ahol már semmit sem lehet kapni. Heteken belül nagy problémák lehetnek a gázolajellátással Magyarországon" – mondta az RTL Híradónak Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke. Véleménye szerint a teljes benzinárstopot el kellene törölni és szociális alapon kellene a rászoruló autósokat támogatni.

Horvátországban és Szlovéniában mindeközben csökken az üzemanyagok ára, Zágrábban az eurosuper 95 ára most nagyjából 643,80 forint, az eurodízel nagyjából 689,72 forintba kerül. A prémium üzemanyagok szabadárasak maradnak.

(Forrás: Index)