Világszerte mintegy egymilliárd ember éhezik, nem is beszélve a minőségi éhezők számáról (minőségi éhezőknek hívjuk azokat, akik nem jutnak húshoz legalább kétnaponta, illetve táplálékukból a biológiai érték- rost, vitamin, ásványi anyag- hiányzik).

Egymilliárd éhezőn kíván segíteni az új táplálkozási kultúra terjesztésével a FAO, hogy népszerűsítse a több mint ezer ehető, fehérjében gazdag rovar fogyasztását. A FAO elsősorban a régi tradíciót kívánja feleleveníteni, hiszen az emberek évezredek óta fogyasztanak rovarokat. Manapság azonban a modern gasztronómiai trendek az ételek ízeltlábú alapanyagait teljesen mellőzik, a rovaroktól leginkább mentesíteni próbálják a konyhát. Pedig sok rovarfaj egészséges, tápanyagban gazdag és fogyasztása népszerű azokon a területeken, ahol ritkaságszámba megy a hús és a hal. Thaiföldön az emberek nyüveket, szöcskéket, csótányokat és egyéb rovarokat fogyasztanak rágcsálnivalóként, sörkorcsolyaként is.
„Erdei rovarok ételként: az ember visszaharap” – ezt a címet kapta az a nemzetközi FAO- konferenca, mely Thaiföldön került megrendezésre. A jövő év elejéig kell a résztvevőknek kidolgozniuk egy projektet, amely segítségével az érdekelt országokat, szervezeteket és magánkezdeményezéseket közös rovar-népszerűsítő munkára invitálják.
A konferencia helyszíne nem véletlenül Thaiföld: az országban tizenötezer földműves foglalkozik ehető rovarok tenyésztésével. A rovarok előnye- magas tápanyagtartalmukon kívül-, hogy azokról a területekről származnak, ahol nem alkalmaznak növényvédő szereket,  kevesebbet esznek, mint a marhák, birkák vagy disznók: ezáltal nem- vagy kis mértékben- táplálékkonturensei az embernek és jóval kisebb mértékben járulnak hozzá a üvegházhatás fokozódásához, végül pedig szerves hulladékká alakulnak. A rovarok ökológiai lábnyoma is lényegesen kisebb, mint az általunk megszokott tenyészállatoké. Ahhoz azonban, hogy a nyugati emberek is szívesen fogyasszák a ropogós ízeltlábakat, még van mit csiszolni a feldolgozási technikákon.(FAO)

Eredeti kampány szövegét itt olvashatja