Vida József, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a megállapodás értelmében a Takarék Csoport december végéig speciális hiteltermékeket és banki szolgáltatásokat fejleszt ki a szektor és a gazdálkodók részére. Az együttműködéssel a mezőgazdaság egyik legnagyobb finanszírozója segíti a mintegy 80 ezer család megélhetését biztosító szőlészeti-borászati szektor gazdasági helyzetének és versenyképességének javítását – tette hozzá.

A megállapodás illeszkedik a csoport stratégiájába, miszerint érdemben növelik részesedésüket az agrárhitelpiacon, és középtávon az agrárium és az élelmiszeripar egyik vezető piaci szereplőjévé kívánnak válni mind ügyfélszám, mind a finanszírozás tekintetében.

Légli Ottó, a HNT elnöke kifejtette: a fenntartható szőlő- és bortermelés egyik alapja a pénzügyi feltételrendszer megteremtése. A létrejött megállapodás értelmében a HNT szaktudásával segíti a Takarék Csoportot, hogy a gazdálkodók számára speciális és kedvező pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat alakítson ki, amelyek figyelembe veszik az ágazat sajátosságait.

bor

A fenntartható szőlő- és bortermelés egyik alapja a pénzügyi feltételrendszer megteremtése – fotó: Shutterstock

A szőlő- és borágazatot az időt és a magas finanszírozást igénylő munkafolyamatok jellemzik. Ahhoz, hogy a termelő optimális érettségi állapotban tudja értékesíteni a borait, vagy az új ültetvények termőre forduljanak időre, finanszírozási forrásra van szükség. Ennek biztosítása speciális hitelkonstrukciókat igényel – fejtette ki.

Jelezte, hogy idén a kiváló évjáratra minden esély megvan. Míg a 42 ezres tagságú HNT a szőlő- és bortermelőket fogja össze a 22 borvidéken, a Takarékok évtizedek óta a vidék, a mezőgazdaság és benne a szőlészek és borászok meghatározó finanszírozói – mondta.