A tejcsomag a magyar elnökség egyik legfontosabb témája volt, melyet várhatóan a lengyel elnökség alatt fogadnak el a tagállamok. A tejcsomag sok egyéb mellett lehetővé teszi, hogy a tejágazatban is megalakuljanak a nemzeti szakmaközi szervezetek. Az Uniós szabályozás idáig kizárólag a zöldség-gyümölcs, a dohány, valamint a szőlő és borágazatoknak tette lehetővé a szakmaközi szervezetek megalapítását.
A csak mezőgazdasági termelőket tömörítő termelői szervezetektől eltérően a szakmaközi szervezetek az ellátási lánc egészére kiterjednek: mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, nagy- es kiskereskedőket magukba foglalnak. Hazánkban jelenleg egy szakmaközi szervezet működik, a Fruit-Web a zöldség-gyümölcs ágazatban.
A tejágazat szakmaközi szervezete hozzájárulhat a termelés és a piac átláthatóságának növeléséhez, az érdekérvényesítés erősítéséhez, a versenyképesség javításához, és az összehangolt piaci érvényesüléshez - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Magyarország érdeke és célja, hogy a tejcsomagot mielőbb elfogadják, és a termelők hozzájussanak a javaslatban szereplő, számukra megnyíló lehetőségekhez.
A szándéknyilatkozat egyértelművé teszi, hogy a Tej Terméktanács az Európai Unió tej ágazati szakmaközi szervezetekre vonatkozó szabályozása alapján szakmaközi szervezeti elismerést akar szerezni. A vidékfejlesztési tárca rendeleteivel előkészíti a tejcsomag elfogadása utáni időszak megfelelő törvényi feltételrendszerét.
A szándéknyilatkozat alapján az aláírók kölcsönös előnyöket látnak az együttműködésben: tágulhat a tej termékpálya szabályozási mozgástere, enyhíthetők a szélsőséges piaci ármozgások, csökkenthető az ágazat kiszolgáltatottsága és megvalósíthatók a fejlesztést szolgáló közös szakmapolitikai elképzelések.