Fazekas Sándor azt mondta, aktív együttműködésre számítanak az egyházzal a környezettudatosságra, a magyar termékek iránti elkötelezettségre és a takarékosságra nevelésben. Beszélt az egyházi műemlékek környezetében található védett növények megóvásáról is, valamint hangsúlyozta az őshonos gyümölcsösök iskolai gyakorlókertekbe való telepítésének fontosságát.

A miniszter kitért az úgynevezett egyháztáji mozgalomra is, amely a környezettudatos termelést helyezi előtérbe. Közölte: a református egyház társadalomszervező erővel bír, az együttműködés célja pedig az, hogy a magyar vidék gyarapodjék, és minél jobban vigyázzanak a természet és a tiszta környezet kincseire.

Az MTI kérdésére Fazekas Sándor kiemelte: a minisztérium háztáji programjában a presbiteri szövetség úgy tud segíteni, hogy a szervezet az ez iránt érdeklődő helyi vállalkozókat összeírja. Megemlítette az őshonos gyümölcsfák ültetésében való egyházi közreműködést, valamint azt, hogy egyes helyi egyházi közösségek "prémiumtermékeinek" népszerűsítésében tud segíteni a tárca.

Szilágyi Sándor, a mintegy 1400 tagot számláló Magyar Református Presbiteri Szövetség főtitkára elmondta: civil szervezetük célja, hogy ne csak az egyházat, hanem a nemzetet is szolgálják "úgy, hogy azokat a célokat, amelyeket az Országgyűlés (...) kitűzött, segítsék megvalósulni".

A főtitkár felajánlotta az egész országot behálózó kapcsolatrendszerük segítségét a környezetvédelem és az ökogyülekezeti mozgalom terén. Utóbbi keretei között egyebek mellett az egyes egyházközségek tagjait környezettudatosságra és környezetépítésre nevelik - jegyezte meg.

Az MTI kérdésére utalt arra: taghálózatukat felhasználva segítenek a minisztériumnak adatokat gyűjteni különböző statisztikák összeállításához. Szólt arról, hogy a lelkipásztorok is segíthetnek őshonos fajok újratelepítésében, valamint arról, hogy a Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben tevékenykedő presbiteri szövetségek közreműködésével igyekeznek felkarolni az ottani magyar gazdaságokat is.