Tomas Linder, az Uppsalai Egyetem professzora évek óta dolgozik az ehető mikroorganizmusoknak a takarmányozásban és az emberi táplálkozásban való hasznosításán – írja a slu.se angol nyelvű svéd hírportál.

Az élelmiszer-termelés jelenleg kettős feladat előtt áll, nevezetesen a jelen század végéig 11 milliárd főre szaporodó lakosság szükségletét úgy kell előállítani, hogy a termelés környezetkárosító hatását csökkentsük.

Az élelmiszer-források szűkössége pedig arra készteti az emberiséget, hogy új utakat találjon az előállításra (rovarok hasznosítása, függőleges farmok, mikroalgák és élesztők bevonása az élelmiszer-termelésbe). Ebben nyújthatnak segítséget az ehető mikroorganizmusok, amelyek lehetővé teszik, hogy növénytermesztés és termőföld igénybevétele nélkül állítsunk elő élelmiszereket.

kép

Az ehető mikroorganizmusok szerepe a jövőben felértékelődik – fotó: slu.se

Az ma már technológiailag kivitelezhető, hogy a levegőből kivont szén-dioxidból egyszerű szerves vegyületeket, illetve ehető mikroorganizmusokat állítsanak elő. Egyelőre azonban kevés olyan takarmány vagy emberi táplálék van forgalomban, amelyek nagyrészt mikroorganizmusokból állnak (ilyenek pl. a laboratóriumban előállítható húshelyettesítők). Tulajdonképpen a növények is a levegőből építik fel a fehérjéket és cukrokat, de ezt csak a fotoszintézis segítségével képesek teljesíteni.

Linder professzor meg van győződve arról, hogy – mivel a termőföld területe lényegesen nem növelhető – az ehető mikroorganizmusok (a növénytermesztés nélküli élelmiszer-termelés) szerepe a jövőben felértékelődik, és ez csökkenti a takarmánytermesztéshez szükséges területigényt és egyben az ezzel járó környezetterhelést. A svéd professzor az eddigi kutatási eredményeit a Food Security folyóiratban közölte.

Az egészen biztos, hogy az ehető mikroorganizmusok fehérjetartalma magas, és vitaminokat is képesek termelni, tehát élelmiszer-alapanyagként hasznosíthatók. A jövő fogja eldönteni, hogy a professzor fentebb vázolt elképzelését a tudományos fikció vagy a realizálható valóság körébe lehet-e besorolni.