Nemcsak, hogy kiterjeszteni nem kellene a hatósági áras termékek sorát, de az eddigieknek is búcsút kellene inteni, azok ugyanis tönkreteszik a legkisebb vállalkozásokat – közölte a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára arra a hírre reagálva, hogy a szerdai Kormányinfón újra terítékre kerülhetnek a hatáósági áras élelmiszerek, írta meg az Index.

A legkisebb vállalkozások számára ugyanis hatalmas terhet jelent az árstopos termékek értékesítése, mivel az árstop csak a fogyasztói árra vonatkozik, a termelői és a nagykereskedelmi árra nem. A tej példáján korábban azt is bemutattuk, hogyan drágítja a hatósági áras tej a sajtot.

De nem csak a kiskereskedelem számára kihívás mindez

Eddig is előfordult, hogy áruhiánnyal találkoztak a fogyasztók a boltokban, főként a kristálycukrot és az étolajat volt nehezebb beszerezni. Ezek az áruhiányok valószínűleg csak helyenként és időszakosan merültek fel, de aki egyszer megtapasztalta, hogy a lekvárt 1000 forintos porcukorral volt kénytelen befőzni, mert sehol nem kapott kristálycukort hetekig, abban felmerül a kérdés, hogy mi lesz karácsony előtt, amikor egyébként is többet vásárolnak az emberek.

Neubauer Katalin, a szövetség főtitkára szerint fokozódni fog a feszültség a boltokban az ünnepek környékén, a helyzeten pedig csak rontani fog a hatósági árak kiterjesztése.

Hogy milyen termékekre kerülhet most árstop, arról hamarosan beszámolunk, kövesse tudósításunkat!

Nagy István agrárminiszter az Európai Kereskedelem Napja rendezvényen, hétfőn azt mondta, hogy az Agrárminisztériumnak mindig nagy felelőssége volt abban, hogy mi kerül a boltok polcaira, hiszen a tárca hatásköre valóban a termőföldtől az asztalig terjed. A háború és a szankciós válság ellenére is zavartalan a magyar élelmiszer-ellátás, még a vidéki kisboltokban is, ezért köszönettel tartozunk a vidéki kisboltoktól a legnagyobb hipremarketekig, minden dolgozónak. A lakosságot pedig védi az egyes élelmiszerekre bevezetett árstop. Jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen termékekre terjeszthető ki ez az intézkedés.

A mai Kormányinfón kiderül, hogy milyen döntések születtek végül.

Indexkép: Pixabay