A jelenlegi világjárvány alatt szembesültünk azzal, hogy az élelmiszer-ellátó rendszert milyen problémák akadályozhatják. Ezek közé tartozott az egységes piacon belüli határok lezárása, a nemzetközi ellátási láncok zavarai, az élelmiszerrendszerben dolgozók mozgására vonatkozó korlátozások, valamint a fogyasztói kereslet szerkezetében tapasztalt nagymértékű és hirtelen bekövetkező változások – írja a nak.hu.

A felmerülő problémák gyors megoldásával most sikerült elkerülni, hogy élelmiszerválság alakuljon ki. A gyors problémamegoldás hátterében minden esetben az uniós Bizottság és a tagállamok közti gyors koordinációra volt szükség.

kenyér

Sikerült elkerülni, hogy élelmiszerválság alakuljon ki – fotó: Pixabay

A megfelelő tanulságokat levonva a „termelőtől a fogyasztóig” (Farm2Fork) stratégia keretein belül a Bizottság az uniós élelmiszer-ellátásra és élelmezésbiztonságra vonatkozó vészhelyzeti intézkedési tervet fog a válsághelyzetek kezelhetősége érdekében kidolgozni. Ez a vészhelyzeti terv az uniós élelmezésbiztonságot jelentősen érintő, bármely típusú válságra való felkészülés javítására, valamint az élelmiszer-ellátó rendszer szempontjából fontos szakpolitikai területek (mezőgazdaság, halászat, élelmiszer-biztonság, munkaerő, egészségügy, közlekedés stb.) összehangolására törekszik.

A tervben többek közt egy élelmiszerválság-reagálási mechanizmus létrehozása a cél, kiegészítve iránymutatásokkal és ajánlásokkal. A terv kialakításához egy kérdőív segítségével gyűjtenek javaslatokat főként az élelmiszer-ellátó rendszer tagjaitól. A kérdőívet ITT lehet kitölteni. A kitöltéshez az oldal nyelvezete magyarra állítható, és az űrlapot 2021. május 3-ig lehet kitölteni.