Az Anglia Ruskin University globális fenntarthatósági intézetének kutatása azt vizsgálta, hogy hogyan alakul az élelmiszer-világpiac, ha 2040-ig folytatódnak a jelenlegi termelési és fogyasztási trendek. Eszerint a klímaváltozás hatására a következő másfél évtizedben állandósul az élelmiszerhiány, korábban nem látott éhínség és éhség lázadások várhatók világszerte. A The Independent beszámolója szerint az egyetem kutatása a Lloyd’s of London elemzőinek korábbi előrejelzésén alapul, amely a globális gabonatermés drasztikus visszaesésének hatását vizsgálva megállapította, hogy az élelmiszerpiac világszerte „krónikus nyomásnak” van kitéve.

gabona

Az élelmiszer-sokk esélyét növeli az erősödő politikai bizonytalanság, a klímaváltozás és a globalizáció. – fotó: Ján Chalupka/Agroinform - a Menőgazdászok csoportja, csatlakozz Te is!

Mindezek hatására a termelés megakadása a dominóelv szerint söpörhet végig a világon. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO azzal számol, hogy 2050-re a jelenlegi kétszeresére kell emelni a mezőgazdasági termelést, hogy a kínálat utolérje a növekvő keresletet. A szervezet adatai szerint a világ 79 fejlődő országában a lakosság több mint 5 százaléka jelenleg is alultáplált. A FAO illetékesei június közepén Észak-Korea elsőszámú gabona- és burgonyatermelő tartományaiban jártak, ahol megállapították: az aszály hatására akár felére csökkenhet a régió búza-, rozs- és burgonyatermelése. Liliana Balbi, a FAO vezető munkatársa úgy fogalmazott: az észak-koreai lakosság az éhezés határán áll.