Új-Zélandon az Ecogas vállalat várhatóan a közeli jövőben megkezdi az ország első, élelmiszerhulladék-alapon működő biogázüzemének építését az Északi-sziget középső részén fekvő Reponában – írja a hortidaily.com angol hírportál.

A tervek szerint 2022-ben üzembe helyezendő létesítmény évente 75.000 tonna élelmiszeripari, illetve gabonatermesztési hulladékot fog feldolgozni. Az óriási mennyiségű, környezetszennyező hulladék eltüntetése önmagában is nagy jelentőségű, de emellett az üzem 2.500 háztartás ellátására elegendő elektromos energiát, mintegy 2.000 hektár termőföld igényeit fedező műtrágyát állít elő, továbbá szén-dioxid gázt szolgáltat egy paradicsomtermesztő üvegház működtetéséhez.

paradicsom

Az üzem többek között szén-dioxid gázt fog szolgáltatni egy paradicsomtermesztő üvegház működtetéséhez – fotó: Shutterstock

A feldolgozás az Európában és Amerikában jól ismert és kipróbált anaerob erjesztési technológiával történik, amelyet viszont Új-Zélandon, nagyüzemi szinten itt alkalmaznak először.

Andrew Fisher, a közelmúltban állami díjjal kitüntetett Ecogas vállalat igazgatója szerint tehát a végeredmény egy „szénsemleges” megoldás, amely forradalmasíthatja a szerves hulladékok hasznosítását, egyúttal akár 10.000 tonna szén-dioxidot is kivonhat a légkörből, ami 218.400 tonna fa ültetésével egyenértékű.

A 30 millió dolláros építkezést az Ecogas és a helyi önkormányzat által befektetett 7 millió dollár mellett kölcsönből finanszírozzák.