Július 1-jével rengeteg változás lépett életbe. Amellett, hogy szigorodtak a hiteligénylés feltételei, megugrott a diákhitel kamata és élesedett az új árfigyelő rendszer is. Mától mindenki számára elérhető a kormány által létrehozott oldal, ahol megtudhatjuk, hogy melyik áruházban a legolcsóbb a tej, a sertéshús, a sajt, illetve a kenyér.

Vásárlás előtt nem árt informálódni

Mától tehát nagybevásárlás előtt nem árt megnézni, hogy hol juthatunk hozzá legolcsóbban az adott élelmiszerhez. A Gazdasági Versenyhivatal szombat reggel élesítette a rendszert, amely hat kereskedelmi lánc 1200 boltjának több mint 60 termék napi fogyasztási árát tartalmazza. Az oldal megnyitását követően először a trappista sajt árait láthatjuk, amiből a Lidl 700 grammos kiszerelése a legkedvezőbb áron beszerezhető fajta - írja az Index.

A tojás szintén helyet kapott ezen a listán, hiszen a magyar konyha egyik ő alapanyaga. Nemcsak reggeli, hanem sütemény és tészta is készülhet belőle. Az S-es mérethez az Auchanban juthatunk hozzá a legkedvezőbb áron, míg a nagyobb M, L és XL-es változatok az Aldiban a legolcsóbbak.

Ami pedig a tejet illeti, szinte mindenhol ugyanannyiba kerül, az árak átlagosan 2-3 forinttal térnek el egymástól.

Mi a helyzet a kenyérrel?

A hagyományos veknit a Lidl kínálja a legjobb áron, hiszen ez a fél kilós kenyér itt 310 forintba kerül. A teljes kiőrlésű péktermék esetében azonban az Aldiba érdemes menni, ott ugyanis 299 forintot kell fizetni egy fél kilós kenyérért.

Hol vásárolhatunk olcsó húsokat?

Az árfigyelő rendszer a sertéscomb és sertéstarja árait is listázza. Ezekért az Auchanba érdemes menni, ahol egy kilogramm csontos sertéscomb 1279 forintba kerül. A csont nélküli változat mind a Tescóban, mind az Aldiban, mind a Lidlben, mind pedig a Pennyben ugyanannyi, 1299 forint. A karaj ára viszont a Sparban a legkedvezőbb.

Térkép az üzletekről

Az új rendszerhez tartozik egy térkép is, aminek segítségével pillanatok alatt megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb álló üzleteket. A menüben pedig kategóriákra bontva böngészhetünk a termékek között. Külön vannak a tejtermékek, a sajt, a tojás, a felvágott, a hús, a zöldség, a gyümölcs, a kenyérfélék, valamint a tartós élelmiszerek.

Sokat segíthet az új árfigyelő rendszer - fotó: pexels.com

A rendszer ráadásul azt is felfedi, hogy az egyes áruházláncok boltjaiban eltérő áron lehet-e hozzájutni ugyanahhoz a termékhez vagy sem. A keresővel megtalálhatjuk a vásárolni kívánt termékek árait, később pedig bevásárlólistát is készíthetünk, majd azt üzletlánconként össze tudjuk majd hasonlítani.