A gazdák Finnország különböző részeiről gyűltek össze a fővárosban, hogy felhívják a figyelmet gazdasági nehézségeikre, amelyeket a tüntetéseket szervező Gazdák és Erdőtulajdonosok Központi Szervezete (MTK) "katasztrofálisként" jellemzett. A szervezet szerint több mint 3000 gazda 600 traktorral vett részt a tüntetésen.

Gazdatüntetés 600 traktorral HelsinkibenFinnország legkülönbözőbb részeiről érkeztek gazdák a tüntetésre, Helsinkibe – fotó: www.rt.com

Juha Sipilä finn miniszterelnök és Kimmo Tiilikainen mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter is felszólalt a tömegrendezvényen. A kormányfő szerint a legfontosabb, hogy a gazdák időben megkapják a támogatásokat, ugyanakkor felhívta a lakosságot, hogy vásároljanak több hazai élelmiszert. Tiilikainen a mezőgazdasági támogatási rendszert ért bírálatokra válaszolva elmondta, hogy szigorúbb felügyelet alá vonják a finn Vidéki Ügyek Hivatalát, és új igazgatót neveznek ki, aki majd felügyeli a juttatási rendszert.

gazdatüntatés HelsinkibenPillanatkép a tüntetésről, Helsinkiből – fotó: www.rt.com

A rendőrség szerint a tüntetések békésen zajlottak, leszámítva néhány forgalmi fennakadást, amikor a gazdák traktoraikkal megérkeztek, illetve elhagyták a finn fővárost. Hasonló tüntetésekre került sor más finn városokban is ezekben a napokban.

tüntetés Finnországbanfotó: www.rt.com

Az MTK egyik sajtóközleménye szerint a finn gazdák mezőgazdasági bevételei a leggyorsabban zsugorodtak az Európai Unióban az elmúlt években. A Finn Természeti Erőforrások Intézete (LUKE) becslései alapján a finn gazdák bevétele tavaly 40 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest.

A finn gazdák rossz helyzetét egyrészt az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciók és a Moszkva által hozott válaszlépések, illetve a mezőgazdasági termékek árának csökkenése idézték elő. Ugyanakkor az EU mezőgazdasági támogatásainak késedelmes kiosztása csak további gondokat okozott nekik.