A feladat végrehajtásához a VM 140 millió forint uniós társfinanszírozású forráshoz jutott az Államreform Operatív Program (ÁROP) pályázatán - tette hozzá V. Németh Zsolt.

Tájékoztatása szerint az ÁROP pályázat forrásaiból, amely 1,1 milliárd forintot tesz ki, nyolc minisztérium részesedett. A projektben részt vesznek a tárca és háttérintézményei munkatársai, valamint több külső szakértő is, összesen mintegy 300-an. A program keretében összesen 13 stratégiai dokumentumot és 17 hatástanulmányt készítenek el a szakértők.

A stratégiai dokumentumok kidolgozásának célja, hogy a tárca a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban az EU-forrásokat a lehető leghatékonyabban, a magyar vidék és a gazdatársadalom érdekeinek megfelelően használja fel.

A pontos tervezéshez az államtitkár szerint szükség van az ágazati stratégiák és hatástanulmányok elkészítésére, amelyeket a szakemberek a Vidékfejlesztési Minisztérium feladatkörébe tartozó legfontosabb szakterületekről készítenek el. Ennek megfelelően stratégiát dolgoznak ki többek között a 2014-2020-as időszakra vonatkozó agrár- és vidékfejlesztési feladatokról, az édesvízi akvakultúráról és halgazdálkodásról, a természetvédelemről, a biológiai sokféleség megőrzéséről, az élelmiszeripar fejlesztéséről, valamint a Kárpát-medence agrárinnovációs lehetőségeiről, továbbá a magyar zöldség-gyümölcs ágazat jövőjéről.

A hatástanulmányok közvetlenül kapcsolódnak az ágazati stratégiákhoz, illetve azok egyes területeihez, amelyek a mélyebb szakmai feltárást célozzák. Segítik továbbá megalapozni a stratégiaalkotási folyamatokat.

V. Németh Zsolt tájékoztatott még arról is, hogy a támogatói okiratot ez év elején írták alá, a projekt szakmai befejezésének határideje pedig ez év november 30. A projekt megvalósításához kapcsolódó koordinációs feladatokat a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) látja el.