Az American 13 és a Honey fajtákból készített gyorsfagyasztott szamóca a 25/35 mm méret esetén 1 600 USD/tonna, míg a 15/25 mm nagyságúak 1 800 USD/tonna C&F paritáson európai kikötői áron keltek el, csak néhány kereskedő jelentett e szint fölött, 1,95 USD/kg tartományban. Más fajtákat alacsonyabb árakon értékesítettek; körülbelül 1200-1700 USD/tonnáért. Az árak nagyjából 100-150 USD/tonnával olcsóbbak a szezon kezdetéhez viszonyítva.

Az American 13 és Honey fajták magas árai a kevesebb betakarított mennyiségnek köszönhetők, mivel e két fajtát érintette legkedvezőtlenebbül az időjárás. Az országbeli jelentések szerint az esőzések és az alacsonyabb hőmérséklet 20-30% közötti terméscsökkenést hozott a tavalyi évhez képest.

– A magas árak fő okai az ültetés és a feldolgozás magas költségei, továbbá az a tény, hogy a kínai munkaerő is egyre drágább lesz – jelentette egy szakértő az országból.

eper

A kínai kereskedők fagyasztott szamócára vonatkozó első árajánlatai a tavalyi szint felett vannak – fotó: Pixabay

Jelenleg a belföldi piac csendes, és a megrendelések főként a fagyasztva szárított termékekre érkeznek; úgy gondolják, hogy a gyorsfagyasztott American 13 és a Honey fajták ára 1500-1650 USD/tonna közti tartományban marad.

Az elmúlt néhány idényben az árszinteket a belföldi kereslet fokozatos növekedése befolyásolta, ami jelenleg elnyeli a nyersanyagellátás 30-35%-át, melyek korábban exportra kerültek. A kínai fagyasztott szamóca fő célpiacai Oroszország, Japán és a kelet-ázsiai országok. Mivel 2014 óta az európai import drasztikusan csökkent, a Lengyelországból érkező olcsóbb gyümölcs csökkentette a kínai eredetű áru iránti keresletet.

Legutóbb pedig a rovarirtó szerek használata, a gyümölcsfajták jellemzői, az árstabilitás és az élelmiszerbiztonság lassan átirányították a vásárlókat más piacok felé. Ennek köszönhetően a 2019 márciusában végződő 12 hónapos időszakban a kínai fagyasztottszamóca-export 18%-kal csökkent, amíg a versenytársak, mint Marokkó, Egyiptom és Spanyolország, teret nyertek az európai piacon, de olyan területeken is, ahol addig főként Kínával folyt a kereskedelem, mint például Oroszország és Németország, ahol Egyiptom vette át a beszállítást.

Ugyanakkor a fagyasztott szamóca importja az országban 57%-kal nőtt éves szinten nézve, bizonyítva a magasabb belföldi keresletet és a szezonális fagy által okozott nyersanyaghiányt.