Zavarok az ellátási láncban

A texasi A&M Mezőgazdasági és Élelmiszerpolitikai Központ (AFPC) 2022 év elején készített jelentése szerint az ellátási lánc zavarai komolyan felforgatták a nitrogén, a kálium és a foszfor árait, jelentősen megnövelve a növénytermesztők inputanyag költségeit. A tanulmány legfontosabb megállapításairól mi is írtunk.

A texasi A&M Mezőgazdasági és Élelmiszer-politikai Központ (AFPC) 2022 év elején készített jelentése szerint az ellátási lánc zavarai komolyan felforgatták a nitrogén, a kálium és a foszfor árait, és ezek így a takarmánygabonafarmoknak kerülnek a legtöbbe.

A texasi A&M Mezőgazdasági és Élelmiszer-politikai Központ (AFPC) 2022 év elején készített jelentése szerint az ellátási lánc zavarai komolyan felforgatták a nitrogén, a kálium és a foszfor árait, és ezek így a takarmánygabonafarmoknak kerülnek a legtöbbe. Fotó: Pexels

De mi volt az emelkedés kiváltó oka?

Az AFPC egy másik jelentést is készített az év elején, melyben arra összpontosítottak, hogy mi okozza a nitrogénárak megugrását és az ebből eredő hatást a kukoricatermelők inputköltségeire.

"A nitrogénárak gazdasági hatása az amerikai kukoricatermelőkre" című jelentést 21 állami kukoricatermelői csoport számára készítették. Chris Edgington, iowai gazdálkodó és a National Corn Growers Association (NCGA) elnöke elmondta, hogy a műtrágyaárak jelentik az NCGA tagjai számára a legfőbb problémát és aggodalmat.

"Az egyik dolog, amire próbálunk rájönni, hogy miért emelkedtek az árak ennyire. A kukorica ára 50 százalékkal emelkedett, a nitrogénműtrágya ára 150 százalékkal, vagy talán még ennél is többel. Valójában a nitrogén ma még annál is többe kerül, mint amikor a tanulmány készült. Ez jelentős és a gazdasági döntéseket alapjában befolyásoló tényező, mikor az egyik inputanyagunk ára ennyit változik. Befolyásolja, hogy egy gazdálkodó kukoricát, szóját vagy búzát vet-e, és hogy milyen lesz a teljes vetésszerkezet" – mondta Edgington az AgWebnek. "

"Az AFPC tanulmánya szerint a gazdálkodók jelenleg a tavalyinál 80 százalékkal  magasabb nitrogénköltségekkel szembesülnek."

Az AFPC egy másik jelentést is készített az év elején, melyben arra összpontosítottak, hogy mi okozza a nitrogénárak megugrását és az ebből eredő hatást a kukoricatermelők inputköltségeire.

Az AFPC egy másik jelentést is készített az év elején, melyben arra összpontosítottak, hogy mi okozza a nitrogénárak megugrását és az ebből eredő hatást a kukoricatermelők inputköltségeire. Fotó: Pexels

Folyamatos az áremelkedés

Ez azért alakult így, mert a vízmentes ammónia ára októberben elérte a 2008-as szintet, vagyis a több mint 1000 dollárt tonnánként. Az árak azóta is folyamatosan emelkednek. "A műtrágyaárak egyes termelők esetében megközelítik a 200 dolláros (~70 000 forint) hektáronkénti árat, és a megtermelt bevétel ezt nem ellensúlyozza. És ez csak a műtrágyaipar. Akkor még nem is beszéltünk a vegyiparról, a földértékekről vagy a berendezésekről, amelyeket az emberek nem tudnak beszerezni."

"Nagyon nagy pénzforgalmi válság közeleg. A bankszektor is ideges emiatt, mivel látják, hogy a mezőgazdaság eddig elég jó évet könyvelhetett el, ami a következő vegetációs időszakban valószínűleg teljesen megfordul" – mondta el Edgington. És mindez még az Orosz-Ukrán háború kitörése előtt hangzott el.

(Forrás: Agweb)