A sciencedaily.com portál arról számolt be, hogy Angliában egy 50 iskolát és 9.000 tanulót átfogó tudományos felmérés kimutatta, miszerint szoros összefüggés van az iskolásgyerekek táplálkozása – különösen pedig a gyümölcsfogyasztása – és mentális egészségi állapota között.

Reggeli

Az energiaital nem helyettesíti a reggelit! – Fotó: pxfuel.com

A Norwich-i székhelyű, Kelet-Angliai Egyetem professzora, Ailsa Welch elmondta, hogy régebb óta figyelik a fiatalok mentális egészsége körüli gondokat, és tisztában vannak annak táplálkozási összefüggéseivel, illetve esetleg később várható, messze-nyúló negatív következményeivel. Szerinte egyre inkább közismertté válik, hogy ennek az állapotnak a kiváltó okai főleg a közösségi médiumok és a divatos iskolai kultúra nyomásában keresendők, az angol oktatásügy azonban eddig nagyon keveset tett az okok megszüntetése érdekében, pedig ez az angol társadalom jövőbeni gyengébb teljesítményéhez vezethet.


Az angol egészségügyi minisztérium megyei kirendeltségének megbízásából végzett vizsgálat feltárta, hogy a tanulók 10 százaléka egyáltalán nem fogyaszt reggelit, sokan közülük pedig reggeli helyett enegrgiaitalt fogyasztanak, amit az orvosok rosszabbnak tartanak a reggeli elhagyásánál. Az egészségügy által ajánlott napi gyümölcsmennyiséget pedig csak a diákok egyötöde fogyasztja el, akiknek a mentális fejlődésében ennek hatása egyértelműen kimutatható. Fentiek alapján a kutatócsoport mielőbbi, központi intézkedéseket javasol a helyes táplálkozási ajánlások betartására.