A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az orosz fővárosban folytatott tárgyalásai után telefonon az MTI-nek elmondta: az energiaügyi minisztériumban a magyar-orosz energiaügyi együttműködés részletei közül Anatolij Janovszkij miniszterhelyettessel áttekintették a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszának építésére vonatkozó előkészületeket. Egyetértettek abban, hogy az idén a legfontosabb feladat a magyarországi szakasz építéséért felelős vállalatnál a személyi állomány feltöltése és a vállalat infrastrukturális hátterének kiépítése lesz. Az eredeti menetrendnek megfelelően a műszaki feladatokra vonatkozó tendert már kiírták.

Az államtitkár hangsúlyozta: a megbeszélésen világossá tette, hogy Magyarország energiabiztonságának javításához hozzájárul a Déli Áramlat megépítése, ezért a magyar kormány elkötelezett a beruházás menetrendszerinti megvalósítása mellett. Ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy a beruházásnak mindenben meg kell felelnie az európai uniós elvárásoknak, szabályoknak, ami további egyeztetéseket, tárgyalásokat indokol.

A megbeszélésen szóba kerültek a Mol oroszországi kutatási munkálatai, amelyek egyértelműen hozzájárulnak a két ország gazdasági együttműködésének javításához.

Szijjártó Péter elmondta: kérte a miniszterhelyettes közbenjárását abban, hogy az MVM Magyar Villamos Művek, valamint orosz és német vállalatok között megindult tárgyalások sikeréhez járuljanak hozzá. Az MVM ugyanis orosz és német vállalatokkal folytat egyeztetést kelet-oroszországi nagyfeszültségű villamosvezeték-hálózatok építéséről.

Szeretnénk, ha az MVM ebben szerepet kapna, mert ez a társaság regionális megerősödéséhez és versenyképességének javulásához jelentősen hozzájárulna - fogalmazott az államtitkár.

Ilja Sesztakov mezőgazdasági miniszterhelyettessel és Andrej Szapelinnel, a Vnyesekonombank alelnökével a magyar mezőgazdasági export növelésének lehetőségéről tárgyalt az államtitkár. Megállapodtak abban, hogy a moszkvai magyar kereskedőház és a Vnyesekonombank együttműködését úgy alakítják, hogy az növelni tudja a magyar élelmiszeripari exportot.

Szijjártó Péter kitért arra: az év első öt hónapjában jelentős eredményt ért el Magyarország, január és május között 22 százalékkal nőtt a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export az előző év hasonló időszakához képest.

A Dunaferrel kapcsolatban jelezte a Vnyesekonombank alelnökének, hogy a magyar kormány olyan együttműködésben érdekelt, amely biztosítja a Dunaferr hosszú távú, kiegyensúlyozott és kiszámítható működését, valamint a magyar munkahelyek megtartását - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A kép egy korábbi találkozón készült.