Napjainkban, amikor az eleve alacsony és folyamatosan csökkenő felvásárlási árak mellett, egyre fontosabb a mezőgazdasági termények minősége, illetve annak tárolás közben történő megőrzése, számtalanszor van rá példa, hogy a felvásárló átvevő-kapacitása miatt tárolni kényszerülnek a gazdák a terményt, illetve az áringadozások miatt – amennyiben kapacitásuk van rá – sokszor kivárnak a terményértékesítéssel a várható, magasabb felvásárlási ár reményében.

Manapság egyre fontosabb a termény minőségének megőrzése tárolás közben – fotó: Wolf System Kft.

Ilyen esetekben is kiemelten fontos, hogy a termés megfelelő helyen és ideális körülmények között való tárolásával biztosítsuk annak minőségmegtartását. Optimális szellőztetés, ideális légkör biztosítás, megóvás a kártevők, rágcsálók ellen csak néhány szempont, melyeknek egy mezőgazdasági magtárnak megkell felelnie.

Az egyre emelkedő input árak mellett a műtrágyák tárolási körülményeinek biztosítása is legalább ennyire kiemelt szempont. Nagyon sokan az 500-1000 kg-os zsákokban vásárolt, szilárd tápanyagot hosszú hónapokon keresztül a

hatalmas hőségnek vagy éppen hónak, fagynak kitéve tárolják a szabad ég alatt,

pedig ez hosszú távon ugyancsak a minőség rovására megy. Legyen szó gabona vagy műtrágya tárolóról, nagyon fontos tényező, hogy lehetőleg minél nagyobb alapterületen, alátámasztások nélküli szerkezetű legyen, hiszen ez jelentősen megkönnyíti a különböző be- és kitárolási munkák megvalósítását.

Korszerű tároló  – fotó: Wolf System Kft.

Legutóbbi cikkünkben már részletesen bemutattuk a Wolf System Építőipari Kft. által az állattenyésztő gazdaságok számára készített istállókat. A cég az állattartótelepi épületek mellett a gabona és a műtrágya tároláshoz is kínál különböző szerkezeti megoldású tárolókat. Az alátámasztások nélküli keretszerkezettel készülő tárolóik acélból, acél-ragasztott fa-, vagy beton-ragasztott faszerkezettel ideálisak a gabona illetve a műtrágya tárolására. Alátámasztások nélküli flexibilis szerkezetű csarnok a betárolt termény vagy műtrágya kiürülésekor természetesen más célra is jól felhasználható, legyen szó gép vagy eszköz tárolásról.

wolf

Rend, tisztaság, hibátlan tárolás bármilyen terménynek  – fotó: Wolf System Kft.

A vasbetonfal szerkezetű tárolók helyszíni, vagy előregyártott, elemes vasbetonból belső és külső falkiképzéssel készülnek. A csarnok fesztávolságától függetlenül kialakíthatóak benne tárolórekeszek a különböző terményeknek megfelelően. Az acél tartószerkezettel, nagy fesztávolság és elegáns megjelenés érhető el, és a keretszerkezetek nyereg-, vagy féltetős tetőformához, alátámasztott vagy alátámasztás nélkül is építhetőek. A masszív tároló oldalfalak magashullámú trapézlemezből kerülnek kiképzésre.

wolf

Könnyű szerkezet, masszív megjelenés, időtálló kivitelezés  – fotó: Wolf System Kft.

A szeglemezes tetőszerkezet ott alkalmazható leginkább, ahol könnyű szerkezetek, különleges formák, vagy nagy fesztávolságok szükségesek. Kéttámaszú szerkezetként manapság 35 méter fesztávolságig hazsnálhatóak. A szeglemezes szerkezetek építése számos kiviteli variációt tesz lehetővé, belőle fachwerk jellegű falelemek, nyeregtető-, ollós-, paralel- és féltetőtartók gyárthatók. A különböző termények elhatárolásához, illetve a termény falhoz történő betárolásához függőlegesen emelhető, többrészes ragasztott faszerkezetű falak, rekeszelő zárak is kialakításra kerülhetnek igény szerint. A vezetősínek rögzítése a keretszerkezet oldalsó alátámasztásához, vagy bokszfalhoz történik.

A Wolf System Kft.-vel az AGROmashEXPO kiállításon is találkozhatnak, 2017. január 25-én, a C pavilonban.

További információért látogasson el a Wolf System Építőipari Kft. weboldalára.
7522 Kaposújlak Gyártótelep
Tel.: +36 82/578 400
Molnár Zoltán betonépítés: mobil: 0630/2475920; e-mail: zoltan.molnar@wolfsystem.hu
Nagy Zoltán csarnoképítés: mobil: 0670/984 9483; e-mail: zoltan.nagy@wolfsystem.hu