A repceárak rendkívüli ingadozása volt jellemző az elmúlt hetekben a párizsi árutőzsdén. Ezt nagyban befolyásolja az olaj ára és a bioüzemanyag iránti kereslet, továbbá a szója és pálmaolaj alkalmi piaci megszorításai, ami a repceárak folyamatosan esését okozta január közepe óta.

fotó: Shutterstock

Az elmúlt napok kereskedelmi eseményei azonban azt mutatják, hogy elérte a mélypontot, természetesen ez nem biztos. A COVID 19-hez kapcsolódó állami intézkedések és a gazdasági teljesítményén várható csökkenésének árra gyakorolt hatását nem lehet tudni.

A szójapiacon azonban várható fordulat. A Brazíliában kialakuló sztrájkok, valamint az argentin ellátási lánc hatalmas korlátozásai segítheti az amerikaiakat. A szójaliszt utáni belső kereslet is növekszik az Egyesült Államokban. Az export számára kedvező, hogy Kína, már bejelentette az első megrendeléseit, azonban számol a szójabab kínálatának csökkenésével, ami tartósan hatással lehet az árakra. Az azonnali piacokon a szójaliszt, így erősödő tendenciát mutat jelenleg. Az EU szójaliszt-piacán azonban problémák lehetnek, mivel több, mint a 80 %-át Dél-Amerikából importálja.

(Forrás: https://www.zmp.de – Balázs Viktor/NAK)