A baromfihús iránti kereslet világszerte növekvő tendenciát mutat, ezért a tenyésztők mindent megtesznek a termelés hatékonyságának javítása érdekében.
A termelés hatékonyságának növelése a cél – fotó: pixabay.com
A növényi olajokat a takarmányhoz adagolnák
A globális csirkehús termelés 2014 és 2019 között mintegy 18 százalékkal nőtt (118,02 millió tonnára). A termelési hatékonyság javításának egyik eszköze lehet – egyiptomi és szaúd-arábiai egyetemi kutatók szerint – a bizonyos növényi olajoknak a broilerek takarmányához való adagolása – számolt be róla az agroxxi.ru.
Szakértői csoport vizsgálta a rizskorpa-olaj hatását
Erre több, telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olaj, de különösen a rizskorpa olaj lehet alkalmas. Ennek az olajnak antioxidáns összetevői és zsírsavainak egyedi profilja kedvező hatást gyakorolnak a baromfihús ízének és tápértékének alakulására. Egy nemzetközi szakértői csoport ellenőrzésével végzett, illetve ellenőrzött etetési kísérletek egyértelműen bizonyították ennek a megállapításnak a helyességét.
A rizskorpa-olaj kedvező hatást gyakorol a baromfihús ízének és tápértékének alakulására – fotó: pixabay.com
Vigyázni kell az adagolással
A növényi olajok adagolását azonban nagyon óvatosan kell kezelni, mivel a nem megfelelő adagolás lipidperoxidációt válthat ki, ami a csirkehús tápértékének, minőségének és eltarthatóságának csökkenéséhez vezet.
Különleges, egyedi hatás
A rizskorpa olaj különleges, egyedi hatása abban áll, hogy a benne lévő zsírsavak bioaktív komponensei gyulladáscsökkentő és hipokoleszterinémiás tulajdonságokat mutatnak, valamint fokozzák az állatok immunválaszát.