Különleges elbánás

Az Európai Bizottság megkímélheti Magyarországot és Szlovákiát a jelenleg előkészítés alatt álló orosz olajvásárlási embargótól, figyelembe véve azt, hogy az említett két ország milyen nagy mértékben függ az orosz nyersolajtól – közölte hétfőn két uniós illetékes. A Bizottság várhatóan kedden véglegesíti a következő, egyben hatodik uniós szankciócsomagot Oroszországgal szemben az ukrajna elleni hadműveletek miatt. Ez a csomag nagy valószínűséggel az orosz olaj vásárlásának tilalmát is magában foglalja majd, mivel az olajexport Moszkva bevételeinek egyik fő forrása.

"Az orosz olajtól erősen függő Magyarország többször is kijelentette, hogy nem hajlandó aláírni az energiát érintő szankciókat, és Szlovákia is az orosz fosszilis tüzelőanyagokra leginkább támaszkodó uniós országok közé tartozik."

A 27 tagú blokk egységességének megőrzése érdekében a Bizottság "mentességet vagy hosszú átmeneti időszakot" ajánlhat Szlovákiának és Magyarországnak - mondta az egyik illetékes. Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere megköszönte Szlovákia Kijevnek nyújtott támogatását, ami a Szlovák álláspont megértésének jele.


"Ukrajna mindig emlékezni fog arra, hogy szlovák barátaink mit tettek értünk. Meleg fogadtatás a háború elől menekülő ukránok számára, humanitárius segítségnyújtás, fegyverszállítás, támogatás Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásához és az EU-ba irányuló vámmentes export lehetővé tételéhez. Szerencsések vagyunk, hogy Szlovákia szomszédunk" - írta Kuleba a Twitteren.

Ukraine will always remember what our Slovak friends did for us. Warm welcome for Ukrainians fleeing the war, humanitarian aid, arms supplies, support for granting Ukraine EU candidate status and allowing tariff-free exports to the EU. We are lucky to have Slovakia as a neighbor.

Aki időt nyer, olajat nyer

Az olajembargó mindenesetre valószínűleg fokozatosan bevezetésre kerül, és valószínűleg a jövő év elejétől fog teljes mértékben érvénybe lépni – közölték a már említett EU-s tisztviselők. Oroszország nyersolaj-, és kőolajtermék-exportjának csaknem fele Európába tart, ami hatalmas bevételi forrást biztosít Moszkvának. Lettország és Lengyelország szerint ezt csökkenteni kell, hogy ezen keresztül leállítsák az ukrajnai katonai akció finanszírozását. A Centre for Research on Energy and Clean kutatószervezet szerint:

"Az EU-tagországok csaknem 20 milliárd eurót fizettek Oroszországnak február 24. óta, mikor is az megszállta Ukrajnát a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett akcióban."

Összességében az EU olajimportjának 26 százaléka Oroszországtól függ. Az orosz olajat Európába szállító Barátság (Druzsba) vezeték déli nyomvonalán lévő Szlovákia és Magyarország különösen függő helyzetben vannak, a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint tavaly az általuk importált kőolaj- és olajtermék 96, illetve 58 százaléka Oroszországból származott.

Az orosz olajat Európába szállító Barátság (Druzsba) vezeték déli nyomvonalán lévő Szlovákia és Magyarország különösen függő helyzetben van. Kép: Wikimédia

Az orosz olajat Európába szállító Barátság (Druzsba) vezeték déli nyomvonalán lévő Szlovákia és Magyarország különösen függő helyzetben van. Kép: Wikimédia

A németek valószínűleg megszavazzák az embargót

Németország, az EU legnagyobb orosz-olaj-vásárlója a napokban úgy nyilatkozott, hogy képes lesz az olajembargóra, aminek kezdetben ellenállt a megnövekedő gazdasági költségektől való félelmében. Németország 2021-ben napi 555 000 hordóval nyersolajának 35 százalékát importálta Oroszországból, de az elmúlt hetekben ezt már csupán 12 százalékra(!) csökkentették a német gazdasági minisztérium vasárnapi energiabiztonsági jelentése szerint.

"Elegendő átmeneti időszakkal egy olajembargó most már kezelhető lenne Németországban, az emelkedő árak függvényében"

- áll közleményükben. Az uniós szankciócsomagot szerdán mutatják majd be az uniós kormányok nagykövetei.

(Forrás: Reuters, Képek: Wikimédia)