A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Külügyminisztérium a közösen kidolgozott Twinning Stratégiája lefekteti, hogy a nemzetközi projektekben az aktív részvétel számos előnnyel jár, ezért nemzetgazdasági érdek. A program a magyar uniós tapasztalatok átadásával lehetőséget teremt a közvetlenebb érdekérvényesítésére, hazánk nemzetközi kapcsolatainak erősítésére. A Twinning és TAIEX projektekben a magyar szakértők a nemzetközi szakmai kapcsolatok mélyítésével intézményük szakmai, erkölcsi hírüket öregbítik, ezzel együtt anyagi elismerést is kivívnak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) irányításával a tárca és háttérintézményei összesen 9 Twinning program megvalósításában vettek, illetve vesznek jelenleg is részt Törökországban, Koszovóban, Észtországban, Horvátországban, Szerbiában és Montenegróban. Ezzel a Vidékfejlesztési Minisztérium az ország egyik legaktívabb tárcája a kimenő Twinning projektek területén.

A VM és háttérintézményei az osztrák Agrarmarkt Austria junior partnereként a KS10/IB/AG/01 sz. koszovói vidékfejlesztési Twinning projektjével elnyerte az első helyezést a 2013. évi Európai IPA Projektek versenyében, futó projektek kategóriában.

Az intézményfejlesztő, szakmai tanácsadó projekteket az Európai Unió finanszírozza.