Az uniós cukorkvóta október 1-i eltörlésével Magyarországon lehetőség nyílt új termelési kapacitások építésére – ezzel a céllal hozták létre a KALL Ingredients Kft.-t is. A magyar tulajdonú vállalat élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítő termékeket, gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány alapanyagokat állít elő, főleg exportra.

A cég hétfőn avatta fel Tiszapüspökin új izocukor gyárát. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Boldog István, a térség országgyűlési képviselője.

A mintegy 45 milliárd forintból megvalósuló üzem létrejöttét, mint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank mintegy 30 milliárd forintos, piaci alapú hitelt nyújtott a fejlesztéshez.

üzem

A kormány a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta a beruházást – fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az üzem évente 530 ezer tonna, GMO mentes magyar kukoricát dolgoz fel. Ezzel Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz, ahol főként természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrokat állítanak majd elő, kiváló minőségben, megbízhatóan kiszolgálva a régiós élelmiszeripar igényeit. Az üzemben közel 500 munkahely létesül, és további 750 főt foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások által.

Magyarország a kukoricából előállított izocukor gyártásában eddig is az élmezőnyben volt Európában, ugyanis a Hungrana Kft. az európai izocukorpiac több mint egyharmadát birtokolja.