A német Thünen Intézet szakértőinek nemzetközi kutatók támogatásával végzett vizsgálata és költségelemzése szerint Európában egyre nehezebb jövedelmező repcetermesztést folytatni – írja a topagrar.com. A vizsgálat első eredményeit az Olaj- és Fehérje Növények Támogatásáért Egyesület (UFOP) által 2019-ben szervezett nemzetközi repcekongresszuson ismertették, ahol a repcetermesztés valamennyi fontos kérdését áttekintették.

A kongresszuson többek között rámutattak arra, hogy a peszticid-rezisztens kártevők és gyomok egyre magasabb vámokat szednek a termesztésből, az ellenük szükséges műtrágyák és növényvédő szerek árai pedig folyamatosan emelkednek.

repce növényvédelem

A repce az utóbbi években fokozatosan kezd kiszorulni vetésforgóból – fotó: Shutterstock

Mindezt a negatív hatást erősíti az időjárás kedvezőtlen alakulása (több, egymást követő aszályos év), valamint egyes országokban a trágyázás feltételeinek szigorításaEzek következtében a repce az utóbbi években fokozatosan kezd kiszorulni a korábbi nagy európai termesztő országok (Németország, Franciaország, Lengyelország, stb.) vetésforgójából.

Sajnos a repce helyettesítése szempontjából szóba jöhető egyéb növények jövedelmezősége még rosszabb, ezért új alternatívát kell keresni a kiváltására. Külföldi vizsgálatok szerint a repce jövedelmezősége Kanadában és Ausztráliában is romlik, így a termesztők nemzetközi összefogással igyekeznek új módokat keresni annak javítására.