Malajziában és Indonéziában kerül a világ pálmaolaj-kínálatának mintegy 84 százaléka piacra, azonban a koronavírus-járvány okozta munkaerőhiány csökkentette a termelést, míg a főbb fogyasztók, Kína és India többet vásárolnak a termékből. Ráadásul Malajzia ritka rossz termelési adatokról számolt be – írja a napi.hu.

Jelenleg a piacokon a határidős szerződések árfolyama a tonnánkénti 960 dollár feletti szinteken mozog, ennél magasabban 2011 augusztusa óta nem volt a pálmaolaj kurzusa. Az áremelkedés ráadásul nem rég kapott új lendületet: május óta több mint 100 százalékkal emelkedett a szerződések ára. Az elemzők várakozása szerint a tízéves csúcsnál nem áll meg a drágulás.

Az utóbbi egy év intézkedései hátráltatták a betakarítást, amelyet főleg azok a vendégmunkások végeznének, akik most nem léphetnek be az országba.

Mire használjuk a pálmaolajat?

Az olajpálmák narancssárga húsú gyümölcséből kivont pálmaolajra az elmúlt időszakban egyre nagyobb a kereslet: az élelmiszeripari termékek összetevőjeként használják édességekben, csokoládékban, nem laktóztartalmú kenhető zsírok alapanyagaként, instant tésztákban. Előnye, hogy olcsó, sokoldalú és nem tartalmaz érrendszeri problémákat okozó transzzsírokat. A kozmetikai cégek rúzsban, sminkben és bőrápolási termékekben is alkalmazzák. Továbbá a pálmaolaj a biodízel kulcsfontosságú alapanyaga is.

A pálmaolajra az elmúlt időszakban egyre nagyobb a kereslet – fotó: Wikipédia

A koronavírus-járvány felbukkanásával arra lehetett számítani, hogy csökkenni fog a kereslet az édességek és a kozmetikumok iránt. A legnagyobb termelők kevesebb növényt oltottak be az ültetvényeken vagy nem pótolták a kivágott példányokat. Az alapanyag ára márciusra jelentősen csökkent, viszont májusban már látszott, hogy a fogyasztók nem mondanak le ezekről az élvezeti cikkekről, azaz egyre nőtt a kereslet a szűkülő kínálat mellett.

Milyen kritikák érik a pálmaolaj-termelést?

A pálmaolaj-termelést a legtöbb kritika amiatt éri, hogy a nagy délkelet-ázsiai és afrikai ültetvényeket gyakran erdők, esőerdők területein alakították ki, kipusztítva ezzel a természetes élővilágot és felborítva egyes térségek teljes ökoszisztémáját. A nagy multinacionális élelmiszeripari vállalatok már évekkel ezelőtt ígéretet is tettek arra, hogy csak fenntarthatóan előállított pálmaolajat használnak.

Egyes ültetvényeken a munkavállalókkal szembeni visszaélések is felmerültek, az Egyesült Államok például az elmúlt év végén közölte, hogy a kényszermunkával kapcsolatos aggodalmak miatt leállítja egy nagy malajziai gyártó szállítását.

Mi várható?

A legtöbb gyártó hosszú távú szerződésekkel vásárolja fel pálmaolaj-szükségletét, jóval a szállítás előtt fixálja az árakat. Az elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban a pálmaolaj magasabb költségei felfelé lökik az élelmiszerárakat.

A növényi olajárak emelkedése az egyik oka annak, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe hatéves csúcsot ért el decemberben. A következő fél év során nem várható e folyamat megfordulása.