Amerikai kutatóknak sikerült megoldaniuk, hogy a műanyaghoz már a gyártása során hozzáadjanak egy baktériumot, mely gondoskodik róla, hogy ha később a feleslegessé vált termék a földbe kerül, meginduljon a bomlási folyamat. A felfedezés forradalmasíthatja az ipart, és csökkentheti a műanyaghulladék mennyiségét.

A technológia utat nyithat az iparban újrahasznosíthatatlan TPU, azaz a termoplasztikus poliuretán ártalmatlanításában. A TPU egy szívós műanyag, melynek tartóssága részben abból fakad, hogy annyira kemény, hogy jelenleg nem nagyon lehet újrahasznosítani. Ezen változtathat az új kutatási eredmény.

A kidolgozott megoldás alapján a TPU önmagát emésztő műanyaggá válna. Ehhez a szakemberek egy műanyagevő baktérium, a Bacillus subtilis spóráit keverték hozzá az anyaghoz. Az így készült műanyag eszközöket ugyanúgy lehet használni, mint az eddigieket, azonban ha eltörik a tárgy, akkor elindul a bomlási folyamat.


A nehézséget az okozza, hogy a baktériumok nem tudják elviselni a műanyaggyártással járó magas hőmérsékletet, ezért a kutatók úgy módosították őket, hogy a 135 Celsius-fokos hőmérsékletnek is ellenálljanak. A tesztek során a spórák 95–100 százaléka élte túl a gyártási folyamatot.

A kísérletekben a bomlás akkor indult meg, amikor a törött műanyagot a földbe helyezték, ugyanis a nedvesség és a tápanyagok hatására a baktériumok felélednek, és emészteni kezdik a TPU-t. Öt hónap alatt a baktériumok az anyag több mint 90 százalékát elfogyasztották.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Pixabay