Annak ellenére, hogy a Lidl-nek beszállító partnereivel élő szerződéses átadói árai vannak érvényben, az áruházlánc úgy határozott, hogy a tejágazat megsegítése érdekében változtat a szerződésben foglaltakon és automatikusan megemeli minden hazai tartós és friss tej átadói árát – közölte a kereskedelmi lánc közleményében. A vállalat ezzel a lépésével szeptember 1-je óta minden érintett tejtermék átadói árát legalább 10 forinttal megnövelte.

Az október második felére kilátásba helyezett tüntetésekről az Agroinform.hu-nak Istvánfalvi Miklós, a Demonstrációs Bizottság képviselője elmondta, hogy a jelenlegi piaci helyzet értékelését követően, azaz nagyjából egy héten belül döntenek arról, hogy utcára vonulnak-e.

tüntetés

A tejtermelők szerint a kereskedelmi láncok tartották alacsonyan az árakat – fotó: Agroinform.hu

A Lidl közleménye szerint a 2015-ös gazdasági évben 56 millió liter friss és tartós tejet, 6 millió literrel többet, 2600 tonna trappista sajtot, közel 400 tonnával nagyobb mennyiséget vett át a hazai gyártóktól az előző évhez képest. A vállalat tej- és tejtermékexportja is bővült, az elmúlt egy évben 7 európai országba 18-féle magyar tejterméket értékesített, közel 650 millió forint értékben.

A gazdák tavasz óta a hatóságok és kereskedelmi láncok előtt is megjelentek, valamint 50 tehénnel vonultak a Margit hídtól a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Sikerült elérni, hogy komplex tejpiaci ellenőrzés induljon, melynek következtében szlovák, lengyel és cseh tejeket is kivontak a forgalomból.