Amivel ilyenkor már nem kell tökölnöd

Ha minden jól megy, a tökmagjaid, vagy tökpalántáid már szorgosan növekednek a kertedben, de azért ismételjük át gyorsan, milyen rögös (vagy rotált) út is vezetett el idáig. Az egész valószínűleg úgy kezdődött, hogy túl tudtál jutni az óvodai ízetlen tökfőzelékek okozta sokkon, és adtál még egy esélyt ennek az amúgy nagyon ízletesen is elkészíthető zöldségnek. Így hát elballagtál a legközelebbi gazdaboltba, és beszerezted a legjobb minőségű tökmagokat. Áprilisban elérkezettnek láttad az időt arra, hogy palántázni kezdj.

hatalmas sütőtök

A tökök néha óriásira is meg tudnak nőni – fotó: Agroinform.hu

Valószínűleg gondoltál rá, hogy ültetés előtt be kell áztatnod a tökmagjaidat meleg vízbe, majd másnap fogtad a palántázó edénykéidet, vagy a cserepeidet, háromnegyed részt megtöltötted őket földdel, és mindegyikbe belenyomtál két tökmagot, a hegyes végével lefelé, 2-3 cm mélységben.

Azt kell, hogy írjam, hogy tökéletesen jártál el! Ezután csak pár napot kellett várnod, hogy megjelenjenek a vékony kis palántakezdemények, majd ahogy telt-múlt az idő, és a palánták egyre erősebbek lettek, az idő pedig fagymentessé vált, május közepe-vége táján kiültetted őket a konyhakertedbe.

Mivel tudtad, hogy a tököknek hely kell, biztos vagyok benne, hogy kiválasztottad a kert egyik legnapfényesebb, legtágasabb részét, és ott leltek otthonra a kis tökpalántáid, egymástól legalább 1 méter távolságra. És itt tartunk most.

sütőtök

A sütőtök kiváló elő- és utóvetemény – fotó: Shutterstock

Tök jó társaság

A sütőtökök imádnak fürdeni, így gondoskodnod kell róla, hogy soha ne szomjazzanak. Szeretik a tápanyagban gazdag talajt, így ha mélyen megművelt földbe ültetted őket, egészen biztosan meg fogják ezt hálálni, és a környék csodájára fog járni a hatalmas tökeidnek.

Mivel a sütőtök nagyon gyorsan fejlődik, így elő- és utónövényként is termesztheted. Remek előveteménye a retek, a spenót vagy a saláta, utána pedig jó ötlet céklát vagy karalábét ültetni.

A tökhöz, semleges íze miatt remekül illik a kapor, a snidling, vagy a bazsalikom. Remekül áll neki a bunda, így mindenképpen próbáld ki rántva. Könnyen elkészíthető és nagyon ízletes tud lenni a darált hússal töltött sült tök, és nincs jobb, mint pörkölt tökmagot rágcsálva mesélni a többi kertésznek a világrengető töktermésedről.

Mivel nagyon bőtermő, egészen biztosan marad majd felesleges, óriásira nőtt sütőtök a kertedben. Ne légy irigy, és oszd meg a tyúkjaiddal és a disznóiddal is, mert ők is odavannak érte. Tök jó móka lesz, ha bevonsz pár gyereket is, és fogadásokat köttök, hogy melyik tyúk veti rá magát leggyorsabban a bedobott tökszeletre. Úgyhogy ne tökölj, ültess tököt, mert igazán tökéletes csemege az egész család számára!