A Bartifarm Kft. 19 éve ugyanazokkal a kiváló gyártókkal dolgozik. Nem változtatott a célközönségen sem: kizárólag munkagépeket kínál szőlészetekbe, gyümölcskertészetekbe. A forgalmazott márkák között szerepelnek a LOCHMANN, LIPCO, FISCHER, KMS és FAUSTINI gépei.

Az almatermesztés helyzete a magyar gyümölcstermesztés egyik fontos sarokköve, hiszen gyümölcsültetvényeink közül ebből van a legtöbb az országban. A hazai ültetvények esetében is várható, hogy azok egy része átrendeződik. Vagy kizárólag ipari alma ültetvényeket, vagy kizárólag étkezési minőségű területeket létesítenek.

Mivel a gyümölcs betakarítása továbbra is a legnagyobb költséget, szervezést és fáradozást jelenti, mindenki keresi a gépi betakarítás lehetőségeit.

Az ipari alma gépi betakarítására kétféle út áll a gazdák rendelkezésére. Az Bartifarm által kínált LIPCO AES vontatott rázógéppel (egy almához megfelelő ponyvarendszer alkalmazásával) az ipari almát is le lehet „szüretelni". A másik lehetőség a szakaszos betakarítás, ahol először a földre rázzuk a termést, majd felszedjük. Most ezt az alternatívát mutatjuk be.

A német LIPCO cég ipari alma betakarításához kétféle hárompontos rázógépet kínál. A HSA 50 egy nagyobb rázási teljesítményű gép, melyeket már öregebb fákhoz, vastagabb törzsátmérőjű (max 55 cm), nagyobb lombkoronával rendelkező ültetvényekben célszerű használni. Teljesítménye kb. 100-120 fa/óra.

A HSA 30 típus már nagyobb területteljesítményre képes, azonban csak maximum 30 cm törzsátmérőjű fákhoz megfelelő. Ezt a gépet lehet elöl vagy hátul is használni. A rázófej teljesítményét egy saját hidraulikus aggregát biztosítja. Itt a gém csak vízszintesen mozog ki-be, így ezzel óránként akár 180-240 fát is lerázhatunk.

gyümölcsbetakarító gép

A HSA 30 típussal óránként akár 180-240 fát is lerázhatunk.

A földre rázott gyümölcsöt a német BAUERLE cég gyümölcsfelszedő gépeivel tudjuk betakarítani. A gépeket kizárólag zölden hagyott, füvesített területen az ipari alma, dió felszedésére lehet használni. Az éves művelés alatt megfelelően kialakított tömör, füves terület betakarításnál megkönnyíti a munkát és növeli a hatékonyságot.

Az almát egy gumilamellás forgó rotor besöpri a dobrendszerbe, ahonnan egy továbbító elem segítségével jut a tárolóedénybe. A tisztítórendszernek köszönhetően szemét és fűmaradvány nem kerül a gyümölcstároló tartályba.

A kis teljesítményű, gyalog kiséréses OW85 H típusú gép 1,3 méter szélességben képes a termést 30 kg-os ládákba szedni. Ezt a gépet általában a dió felszedéséhez használják.

kertészet

Az OW85 H típusú gép 1,3 méter szélességben képes a termést 30 kg-os ládákba szedni.

A jóval nagyobb teljesítményű, önjáró OW400 típus 36 LE-s dízelmotorral, 4 kerék meghajtással és 4 kerék kormányzással készül. A kormányzási módot a kezelő választhatja ki. Ezzel a móddal a gép mozgékonysága, nehéz helyzetekből történő kijutása nagymértékben nő. A gép 3 méter szélességben is képes az almát felszedni és a teljesítménye elérheti a 8-12 tonnát óránként.

alma

Az önjáró OW400 teljesítménye elérheti a 8-12 tonnát óránként.

A gépet kétféle kialakításban lehet rendelni. Az alapgép egy 1800 kg alma befogadására képes hidraulikusan 2,5 m magasságra emelhető és billenthető tartállyal rendelkezik. Ezt a tartályt vagy a hektár utakon elhelyezett pótkocsira, vagy pedig a felszedő gép mögött haladó kanalas homlokrakodóba ürítjük.

A másik kialakításban a gép egy segédkereten elhelyezett Big-bag zsákba dolgozik. Miután a zsák megtelik, a földre csúsztatjuk, és egy rakodógép viszi a pótkocsihoz.

Az OW400 típusból már több is üzemel Szabolcsban, amennyiben az ültetvény megfelelő kialakítású, a gép nagyon sok vesződséget, mérgelődést és pénzt takarít meg gazdájának.

gép

Az OW400 egy másik kialakításban egy segédkereten elhelyezett Big-bag zsákba dolgozik.

További információkért, tájékoztatásért forduljon Bartifarm kollégáihoz bizalommal.

Bartifarm