A világ környezetvédelmi vezetői a legégetőbb környezeti problémák között emelték ki a klímaváltozást, a biodiverzitás és az erdőterületek csökkenését, a tengerek és óceánok védelmét, különösen a műanyagszennyezéssel szemben, a vegyi anyagok és hulladékok kérdéskörét, a talajdegradációt, az élelmiszer-ellátás és -pazarlás problémáját és környezeti összefüggéseit.

László Tibor Zoltán az eseményen történő felszólalásában több, a fenntarthatóságot érintő hazai programról és törekvésről is említést tett; kiemelte a 2016-ban elfogadott Nemzet Erdőstratégia alapján megvalósuló erdőtelepítési tervet, szólt a hazai élelmiszer-hulladék csökkentési törekvéseiről és az önkéntes felajánlások alapján működő Magyar Élelmiszer Bank Egyesülettel való együttműködésről.

erdő

Hazánk környezetpolitikájának célja, hogy az ország gazdasági fejlődése a természeti erőforrások megőrzése és fenntartható használata mellett valósuljon meg – fotó: Shutterstock

A helyettes államtitkár beszámolt a helyi élelmiszer-termelés és a termelői piacok hálózatának kiemelt támogatásáról is, melyek a szállítási igények csökkentése révén mérsékelik a környezeti terhelést.

Hangsúlyozta a szemléletformálás és a fenntarthatóságra nevelés fontosságát, és ezzel összefüggésben beszámolt az országos „Fűts okosan!” kampányról, a Zöld óvoda és az Ökoiskola programokról is.

László Tibor Zoltán felhívta a figyelmet a globális vízügyi célok támogatására, aminek érdekében idén októberben Magyarország harmadszor rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót. A találkozó központi témája a vízválság megelőzése lesz.