Nevezni egy-egy legalább fél kilogrammos sajttal, egy-egy félliteres joghurttal vagy kefirrel, ízesített tejitallal, valamint annak megfelelő (tégely/doboz) tejtermék-különlegességgel lehetett.

A verseny zsűrijében a tejipari szakértők (a NAK képviseletében Varga László élelmiszeripari szakértő) mellett a gasztronómia és az államigazgatás képviselői is részt vettek. A bírálat szakmai munkáját Prof. Dr. Fenyvessy József elnök vezette, és a zsűri nevében ő írta alá a minősítés eredményét igazoló okleveleket. A verseny keretében a bizottság tagjai a nevezésben meghatározott kategóriák alapján külön-külön értékelték és díjazták a kecsketejből készült termékeket.

A kategóriák szerint az összevont átlagpontszámok szerinti díjak kiadására került sorrendje: 85% bronz; 85-90% ezüst, 95% felett arany.

sajt

„650 éves Kecskemét – Kecske Tejtermék Verseny” címmel rendezték meg a kecsketejtermékek megmérettetését – fotó: Pixabay

A verseny eredményei kategóriánként:

Félkemény sajt:
Arany fokozat: Varga György – Nagykörű natúr kecskesajt 
Ezüst fokozat: Bodor Enikő – Lőrinci fokhagymás félkeménysajt
Bronz fokozat: Varga György – Nagykörű görögfűszeres félkeménysajt

Friss sajt:
Arany fokozat: Pandur Józsefné – Kecskemét friss sajt bazsalikommal
Ezüst fokozat: Magyardombegyháza sajtműhely – friss natúr kecskesajt
Bronz fokozat: Nádasi Zsófia – Villány friss natúr kecskesajt

Túró:
Ezüst fokozat: Sztankó Katalin – Helvécia natúr kecsketúró

Sajtkrémek:
Arany fokozat: Bodor Enikő – Lőrinci fokhagymás krémsajt dióban
Arany fokozat: Bodor Enikő – Lőrinci natúr krémsajt tökmagban

Desszert:
Arany fokozat: Magyardombegyháza sajtműhely – kecsketúró desszert gyümölcsöntettel

Joghurt:
Arany fokozat: Sztankó Katalin – Helvécia erdei gyümölcsös habart joghurt