Az időjárás nem tett kárt a szőlőben, de akadályozta a munkát
A rendhagyó tél, benne a szokatlanul meleg hónapok, majd a fagyos tavaszkezdet nem okozott károkat a szőlőültetvényekben a mátrai és az egri borvidéken, sőt a hideg márciusi idő gyéríthette a kora tavasszal támadó kártevőket is.

Felméri a tartályos gázfogyasztást a NAK
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagjai számára nyújtandó energetikai szolgáltatások keretében – az alkalmazott árpolitikára és a szolgáltatás minőségére vonatkozó – ajánlatkérési felhívást tett közzé 2018 februárjában a Magyarországon érvényes engedéllyel és megfelelő jogosultsággal rendelkező tartályos gázforgalmazással, valamint gáztartályok létesítésével és karbantartásával foglalkozó szolgáltatók körében.

23 milliárd forint támogatás a falusi turizmus fejlesztésére
Első körben 23 milliárd forint támogatás fordítható többek között a falusi turizmus fejlesztésére a Vidékfejlesztési Program nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására meghirdetett pályázata keretében.

Újra csírázási gondok – figyeljünk oda a vetésre!
Nem véletlen a cím, az idén tavasszal is jelentkeztek a zöldségféléknél a csírázási gondok. Sajnos még mindig él az a téves nézet, amely szerint a rossz kelés oka a rossz minőségű vetőmag. Tanácsos megvizsgálni a magvetés körülményeit!

Egy hektáron megtermelheti egy új John Deere árát!
Évente 22 millió forint államilag garantált extra bevétel, 500 millió forint bevétel 25 év alatt. Cikkünkből megtudhatja, hogyan lehet az Öné.

A gyerekek gyümölcs- és zöldségfogyasztásáért kampányol a NAK
Európai Friss Kalandok néven indul az Európai Unió által támogatott hároméves edukációs kampány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia szakmaközi szervezet összefogásában. Mindkét szervezet célja, hogy saját országukban elősegítsék a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás növekedését, elsősorban a gyermekek és a gyermekes családok körében.

kép

"A rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek." – fotó: Agroinform.hu

Március végégig lehet pályázni a tenyészkoca állatjóléti támogatásra
A tenyészkoca állatjóléti támogatást azok igényelhetik, akik megfelelnek a tenyészkoca állatjóléti támogatása igénybevételének feltételeiről szóló 7/2015. (III. 11.) FM rendeletben meghatározott feltételeknek.

Áprilistól adható be a szőlőültetvényszerkezet-átalakítási kérelem
A szőlőültetvény szerkezet-átalakítás célja, hogy elősegítse a szőlő- és bortermelésnek az ágazat keresleti-kínálati viszonyaihoz történő igazítását, az ültetvények korszerűsítését és a termelők versenyképességének javítását. Az intézkedésbe a fajtaváltás és az ültetvény áttelepítése is beletartozik.

Növényvédelmi előrejelzés: Már figyelnünk kell a kártevőkre is
Az időjárás miatt csúsznak a tavaszi munkák, a gyümölcsösökben zajlik a kárfelmérés, a szántóföldön pedig a növényvédelmi munkák is aktuálissá válnak. Az Agroinform.hu 2018. 13. heti előrejelzése.

Nézze meg az első Agroinform Híradót! (+Videó!)
Mától kezdve hetente egyszer élőben is találkozhatnak velünk Facebook-oldalunkon! Élő adásunkban kollégáink beszélgetnek a hét legfontosabb eseményeiről, érdekességeiről. Élő kapcsolással az ország több pontjáról, több szemszögből vizsgáljuk a hazai mezőgazdaság történéseit.

Még lesz keret a fiatal gazdák számára egy újabb pályázati körre
Háromezer fiatal gazda induló támogatási pályázatának tartalmi értékelése jelenleg már „véghajrában” zajlik, és várhatóan március 31-ig a döntés is megszületik. Fejenként 40 ezer euró odaítéléséről van szó. A keretben még maradt „egy körre” pénz, amelyet 2020-ig meg lehet hirdetni.

kép

Az utóbbi időben megfigyelhető a beruházások élénkülése, ami főként a Vidékfejlesztés Program pályázatainak köszönhető – fotó: Shutterstock

Van kérdése a talajbaktérium-oltásról? Mi válaszolunk.
Az enyhe telet elhúzódó kitavaszodás követi. Ez nem ígér sok jót a kora tavasziak vetéséhez. Ugyanakkor a talajbaktérium-oltásra így is fontos időt szentelni.

Sok még a vitás kérdés a közös agrárpolitikával kapcsolatban
Szükség van a közös uniós agrárpolitikára (KAP) 2020 után is – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Az érdekképviseleti vezető leszögezte, a következő uniós ciklus költségvetésében az agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszernek juttatott források fontosságát, valamint a kétpilléres rendszer megtartását egyetlen európai állam vagy polgár sem akarja elvitatni, az azonban még vita tárgya, hogyan akarják ezt a döntéshozók megvalósítani.

Így védhetjük meg a földeket a jégesőtől
Az idei jégesőszezonban már működni fog a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített országos jégkármérséklő rendszer, amely a talajgenerátoros módszerre épül. Az országos rendszer – amelynek üzembe helyezését május elsejére ígérik – működtetésével a NAK úgy számol, hogy minden esztendőben az éves tagdíjbevétel 10-szeresét, 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni, csak a mezőgazdaságban.

Gazdatapasztalatok a precíziós gazdálkodásról
A precíziós gazdálkodásra alkalmas géppark és technológia már megvan, de hiányoznak a megfelelő szakemberek, akik képesek lennének minden kérdés megválaszolására. A tudatosság és a konkrét tervezés fontosságának felismerése pedig a legnagyobb kihívás.

Okos mezőgazdaság, okos gazdák, okos technológia!
Az egész világra jellemző az okos technológiák használata. Ez alól a mezőgazdaság sem kivétel. A modern mezőgazdaságot az innováció hajtja. Már nem csak biotechnológiailag fejlődik. A mezőgazdaságban is beköszöntött az automatizáció és a robotizálás korszaka!

gép

fotó: EU Solar Zrt.

Újabb 30 milliárd forint támogatás az agrárium számára
Közel 1800 gazdálkodó számára újabb mintegy 30 milliárd forint vidékfejlesztési forrás odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A támogatás többek között az öntözésfejlesztési és élelmiszer-feldolgozási beruházások megvalósítását, valamint a fiatal mezőgazdasági termelők indulását is segíti.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.