Ez előrevetíti annak veszélyét, hogy néhány évtized elteltével csak a nagybirtokok maradnak talpon, amelyek kevésbé tudnak igazodni a fogyasztók igényeihez – írja a topagrar.com német hírportál. Dr. Sebastian Rahbauer agrárközgazdász szerint ezért az agrárpolitika tehető felelőssé.

A termelés általános költségei folyamatosan növekednek, a termelőnek jutó nyereségráta pedig csökken, így a világpiacon folyó kiélezett versenyben csak a tőkeerős, nagy gazdaságok maradnak életben. Ez együtt jár a helyi élelmiszerek arányának a szupermarketek kínálatában való csökkenésével. A nagyüzemek még hosszú ideig képesek lesznek folytatni a gazdálkodást, a kisgazdaságok terheit viszont különösen megnövelik az adminisztratív költségek (állatjólét, környezetvédelem, biodiverzitás stb.).

A német agrárpolitika még megfelelő intézkedésekkel meg tudná állítani a családi kisgazdaságok számának csökkenését. Célszerű lenne többek között a támogatások elosztását újra átgondolni, és a kisgazdaságok javára megváltoztatni.

A fogyasztók igényeit és elvárásait viszont a helyi termelők jobban ki tudják elégíteni, és a fogyasztók által ismert helyi termelő egészen biztosan nem kínál minőségi hibás termékeket az előbbieknek.