A magyar tárcavezető az MTI-nek elmondta: a találkozó célja a személyes munkakapcsolat megteremtése volt, annak érdekében, hogy az orosz-fehérorosz-kazah vámuniót, valamint az Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán által létrehozott Egységes Gazdasági Térséget irányító, nemzetek feletti státussal rendelkező szervezet támogassa a magyar cégeknek a feltételeknek megfelelő, de adminisztrációs akadályok nélküli bejutását a 170 millió lakosú Egységes Gazdasági Térség piacára.

Fazekas Sándor szerint fontos, hogy a tárca minél több  orosz állami és orosz-fehérorosz-kazah vámuniós vezetővel alakítson ki ilyen viszonyt, mivel megfogalmazása szerint e nélkül nagyon nehéz előrejutni ebben a térségben. Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság tavaly február 2-án kezdte meg működését. A orosz-fehérorosz-kazah vámunióról korábban született megállapodás pedig ugyancsak tavaly, január elsején lépett hatályba.

Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy Szergej Szidorszkij részéről a lehető legnagyobb segítőkészséget tapasztalta. A moszkvai székhelyű Eurázsiai Gazdasági Bizottság mezőgazdasági és ipari minisztere 2003-2010 között Fehéroroszország miniszterelnöke volt, és többször járt Magyarországon. Szidorszkij felajánlotta közreműködését a tagállamokkal megoldandó kérdésekben. Ez azért is hasznos, mert a közeljövőben magas szintű magyar látogatások várhatóak az orosz-fehérorosz-kazah vámunió térségében. Orbán Viktor miniszterelnök Fehéroroszországba, Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig Kazahsztánba készül - jelezte a vidékfejlesztési miniszter.

A tárgyaláson elhangzott, a kazah partnerek nem kellő gyorsasággal regisztrálják a magyar cégeket, és addig azok nem kezdhetik meg ottani működésüket és nem szállítják termékeiket a közép-ázsiai országban - ismertette Fazekas Sándor.

Elmondta: munkacsoportot fognak létrehozni, amely az ilyen kérdések megoldásával foglalkozik. Szergej Szidorszkij azt közölte, hogy az Eurázsiai Gazdasági Bizottság tanácsadóként, konzultációs szervezetként tud közreműködni. Arra is felhívta a magyar küldöttség figyelmét, hogy számítanak a magyar befektetők, beruházók részvételére az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós térség mezőgazdaságának fejlesztésében - tájékoztatott a magyar tárcavezető.

A tárgyaláson a vidékfejlesztési miniszter vezette küldöttség tagjaként részt vett Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, valamint Simon Attila István jogi és igazgatási helyettes államtitkár is.

Illusztráció: iSzolnok