Úgy tűnik, az eső nagyja már a földeken van, a csapadékos idő enyhülni látszik, az időjárás azonban az elmúlt napokban komoly próbára tette a földeken dolgozókat, a szüretelőket, betakarítókat - mondta a 180 percben az agrárminiszter. A károkról még korai beszélni, hiszen azokat csak az árhullám levonultával, a víz elvezetésével lehet majd felmérni, de a termelők, ha valóban kár érte őket, az agrárkár-enyhítési törvény alapján természetesen számíthatnak kárpótlásra - tette hozzá Fazekas Sándor. Ugyanakkor az ország bizonyos részein, főleg keleten, még jól is jöhet a mostani csapadék az év későbbi részében. A betakarításhoz egyébként még van idő, az időjárás javulhat, így a munka rendben folytatódhat - hangoztatta.

Nem várunk az EU-ra

Bár a szabolcsi almatermés szakértők szerint idén jó és bőséges, becslések szerint másfélszerese a megszokottnak, a piacra több tényező is kedvezőtlenül hat: az orosz embargó korlátoz, az EU-kivitel áll, és Európában is több alma termett - emlékeztetett a tárcavezető. A termelőket a kormány nem hagyja magára: hamarosan indul egy almát népszerűsítő akció, és elkészül egy kormányrendelet is a gazdák támogatásáról.

Fazekas emellett utalt rá, szeptemberben megjelent már egy uniós rendelet, amelyre nagyon komoly igény mutatkozott Európában, így a jelentkezések, köszönhetően elsősorban a lengyeleknek, gyakorlatilag 5 nap alatt le is zárultak. A tárcavezető arra számít, hogy kedden egy újabb uniós rendelet jelenik meg, hozzátette azonban: nem várunk az EU-ra, saját megoldásokat keresünk, ezért például mindenkinek azt javasolja, vegyenek most kedvező áron többet a jó minőségű magyar almából, a termelők pedig tegyenek meg mindent, hogy a gyümölcs közvetlenül juthasson el a fogyasztóhoz.