A magyar agrárminiszter tagja volt annak a magyar delegációnak, amely Orbán Viktor vezetésével egynapos hivatalos látogatáson járt kedden Moszkvában.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

A közlemény szerint Fazekas Sándor moszkvai tartózkodása során rövid egyeztetést folytatott orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszterrel, akivel egyet értettek abban, hogy a magyar-orosz agrárkapcsolatok jelentős mértékben fejlődtek az utóbbi években. A magyar agrártárca vezetője szerint mindezt az is alátámasztja, hogy 2013-ban az év első 9 hónapjában 28 százalékkal haladta meg az Oroszországba irányuló magyar kivitel az egy évvel korábbi hasonló időszak szintjét.

A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: úgy látja, hogy az Oroszországba irányuló magyar agrárkivitel tovább növekedhet. Példaként említette az élőállat-export növelésének lehetőségét. Fazekas Sándor tájékoztatta orosz kollégáját arról, hogy a magyar kiállítók idén is részt vesznek a februári moszkvai Prodexpo, és az őszi Arany Ősz elnevezésű élelmiszeripari szakkiállításokon.

A magyar miniszter jelezte Nyikolaj Fjodorovnak: számít rá, hogy orosz kollégája mihamarabb Magyarországra jön. A közlemény szerint az orosz mezőgazdasági miniszter magyarországi látogatása során várhatóan szóba kerülnek majd a tárgyalásokon a falusi turizmussal valamint az akvakultúrával és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos kérdések is.

Fazekas Sándor javasolta: tekintsék át azt is, hogy Magyarország mely orosz köztársaságokkal illetve körzetekkel építhet ki szorosabb kapcsolatot. A magyar vidékfejlesztési tárca irányítója orosz kollégájának utalt arra, szívesen látná ebben a körben a Csuvas Köztársaságot is.